Ο Άγιος Βασίλειος (Μέγας Βασίλειος) γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντου το 330. Η ιστορία, το έργο και η ζωή του. Γιατί τιμούμε τον Άγιο την Πρωτοχρονιά.
Ο Βασίλειος της Καισαρείας, γνωστότερος ως Μέγας Βασίλειος, γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντου το 330 μ.Χ. Ήταν ένας από δέκα παιδιά του Βασιλείου, ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του καθηγητή ρητορικής στη Νεοκαισάρεια και η μητέρα του Εμμέλεια ήταν απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων. Αρκετά από τα αδέρφια του και τις αδελφές έχουν τιμηθεί μεταξύ των Aγίων.
Άγιος Βασίλειος από την Καισαρεία (Μέγας Βασίλειος)
Την εγκύκλια παιδεία έλαβε από τον πατέρα του ενώ μετά την εκδημία του (γύρω στα 345 μ.Χ) μετέβη στην Καισάρεια. Κατόπιν η ανάγκη του για περαιτέρω μόρφωση τον έφερε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε κοντά στο γνωστό δάσκαλο της εποχής Λιβάνιο και επακόλουθα στην Αθήνα (352 μ.Χ).
Στην Αθήνα γνωρίστηκε με το Γρηγόριο από την Καππαδοκία αναπτύσσοντας μία μεγάλη φιλία, εγγράφηκε στη σχολή του Χριστιανού φιλοσόφου Προαιρεσίου και παρακολούθησε τη διδασκαλία του καθώς και τη διδασκαλία άλλων φιλοσόφων.
Μετά το τέλος των σπουδών του, ο Άγιος Βασίλειος επέστρεψε στην Καισάρεια και άρχισε να εξασκεί το επάγγελμα του διδασκάλου ρητορικής. Έπειτα από παρότρυνση της αδερφής του Μακρίνας, βαπτίζεται Χριστιανός, και αποφασίζει να αφιερώσει τον εαυτό του στην ασκητική πολιτεία και την μελέτη χριστιανικών βιβλίων.
Χαρακτηριστικό της μεγαλοψυχίας του είναι, ότι μετά την βάπτιση του δώρισε στους φτωχούς και στην εκκλησία το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Τη μοναχική του ζωή την έζησε σε ένα κτήμα που διατηρούσε η οικογένεια του στον Πόντο.
Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ξεκίνησε ένα οδοιπορικό σε γνωστά κέντρα ασκητισμού της Ανατολής, Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Συρία και Μεσοποταμία, επιθυμώντας να συναντήσει πολλούς ασκητές και μοναχούς για να γνωρίσει τον τρόπο ζωής τους.
Όταν γύρισε στο Πόντο από το ταξίδι αυτό, μοίρασε και την υπόλοιπη περιουσία του και αποσύρθηκε στο κτήμα του επιθυμώντας να ζήσει πλέον ως μοναχός. Κατά την παραμονή του εκεί έγραψε ένα διάσημο μοναχικό κανόνας, που αποδείχθηκε ο πιο διαρκές από τους υπόλοιπους στην Ανατολή.
Ο Μητροπολίτης της Καισάρειας Ευσέβιος κάνοντας πράξη την Θεία Βούληση αλλά και την βούληση των χριστιανών της περιοχής χειροτόνησε τον Άγιο Βασίλειο πρεσβύτερο. Το 370 μ.Χ., και σε ηλικία 41 ετών, διαδέχθηκε ο Άγιος Βασίλειος τον Ευσέβιο μετά τον θάνατο του τελευταίου.
Ο Άγιος Βασίλειος υπήρξε υποδειγματικός Επίσκοπος. Βοηθούσε κάθε πεινασμένο, άρρωστο και αδικημένο με όσες δυνάμεις διέθετε. Υπήρξε πάντα υπερασπιστής, οδηγός και βοηθός του ποιμνίου του. Μεταξύ όσων έκανε για τους χριστιανούς της Καισάρειας, είναι η ίδρυση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Βασιλειάδα».
Ο Άγιος, μέχρι τις τελευταίες στιγμές τις ζωής του αγωνίστηκε για τον Χριστιανισμό και την ευημερία του ποιμνίου του.
Σε αυτό το αξίωμα έμεινε έως το θάνατό του το 379, πέθανε σε ηλικία 48 ετών τον Δεκέμβριο και κηδεύτηκε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.X και γι αυτό κάθε Πρωτοχρονιά όπως γνωρίζουμε γιορτάζουμε την μνήμη του. Μετά τον θάνατο του κέρδισε τον τίτλο του «Μεγάλου».
Πηγή : Ο «πατρικός» ιστοχώρος asxetos.gr