Μελομακάρονα. Η παραδοσιακή συνταγή της Μαμάς
Αυτή η συνταγή για μελομακάρονα (ή μελομακάρουνα όπως τα λέμε στην Κρήτη), είναι μια από αυτές που φτιάχνει η μαμά μου. Είναι μια εύκολη συνταγή που όμως θέλει και την τέχνη της. Εμείς προτιμάμε τα μελομακάρονα μικρά, μαλακά και πολύ μελωμένα. Σε άλλους αρέσουν πιο μεγάλα ή λιγότερο μελωμένα (σαν μπισκότο). Τους δίνουμε σχήμα με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή αρχικά μακρόστενα, όπου τα πιέζουμε στο κέντρο πάνω σε πιατάκι του γλυκού (τα παλιά, τύπου κρυστάλλινα με εγκοπές) και τα ρολάρουμε ανάποδα.Όλο το μυστικό για πετυχημένα μελομακάρονα, βρίσκεται στο μέλωμα. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι που το βρίσκει κανείς μόνο με την εμπειρία, μετά από δοκιμές διαφορετικών συνταγών και τεχνικών. Κρύο σιρόπι – ζεστό μελομακάρονο ή το αντίθετο ή συνδυασμός.
Επίσης σημαντικό είναι το καρύδι για το πασπάλισμα. Πρέπει να είναι φρέσκο και μυρωδάτο. Παραδοσιακά, παίρνουμε ολόκληρα καρύδια (με το τσόφλι τους) και τα σπάμε ένα ένα. Αφαιρούμε την ψίχα και τη σπάμε σε μικρά κομμάτια με το χέρι ή με γουδί. Ποτέ σε μπλέντερ γιατί γίνεται σκόνη. Αν δεν έχουμε χρόνο γι’ αυτό, φροντίζουμε να προμηθευτούμε φρέσκια καρυδόψιχα.
Μελομακάρονα της Μαμάς – Υλικά
- 3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- ¼ φλιτζ. ζάχαρη
- ½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι ή ρακή
- ½ φλυτζ. κονιάκ
- 1 κουτ.γλυκού κοφτό σόδα
- 2 κουτ.γλυκού baking powder
- 1 κουτ.σούπας κανελογαρύφαλλα (περίπου, όσο πάρει)
- 9 φλιτζ. αλεύρι
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα
Μελομακάρονα της Μαμάς – Για το σιρόπι:
- 1½ ποτήρι νερό
- 1½ ποτήρι ζάχαρη
- 1½ ποτήρι μέλι
Μελομακάρονα της Μαμάς – Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder.
- Σ’ ένα μπολ βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ή με σύρμα.
- Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη σόδα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουταλάκι, μέχρι να φουσκώσει η σόδα. Προσοχή, η σόδα θα φουσκώσει ξαφνικά και θα ξεχειλίσει από το φλιτζάνι, γι’ αυτό κάντε τη διαδικασία πάνω από το μπολ, ώστε να χυθεί μέσα στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το κονιάκ ή τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε με το χέρι. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται ωραία.
- Τα πλάθουμε μακρόστενα και τα «γυρίζουμε» πάνω σε ένα ανάποδο πιατάκι ή σε ξύστρα λεμονιού ή ότι μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να τους δώσουμε σχήμα με κουπάτ.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί. Δε χρειάζεται να είναι λαδωμένο γιατί τα μελομακάρονα έχουν ήδη αρκετό λάδι. Αφήνουμε λίγο περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20-25′ (στον αέρα). Αν θέλουμε να το ψήσουμε πάνω-κάτω (σε αντιστάσεις) θα βάλουμε το φούρνο στους 180° για 30′.
- Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βράζουμε εν τω μεταξύ το σιρόπι και το ρίχνουμε πολύ ζεστό πάνω στα κρύα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε 1-2′ μέσα στο σιρόπι να μελώσουν αρκετά (αν δεν τα θέλουμε πολύ μελωμένα, τα αφήνουμε λιγότερο) και τα τοποθετούμε πάνω σε πιατέλα ανάποδα (ώστε να είναι κανονικά με τον πάτο προς τα κάτω).
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Tips
-
- Καμιά φορά βάζουν στο κέντρο τους μισό καρύδι, αλλά αν μείνουν πολύ καιρό τα μελομακάρονα, μπορεί να μπαγιατέψει και να μη μυρίζει ωραία.
- Τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο ή σε πιατέλα σκεπασμένη με μεμβράνη.
- Στο γαρνίρισμα, συνήθως μπαίνει και καβουρδισμένο σουσάμι.