Η Κοπανιστή Μυκόνου, ένα μαλακό πιπεράτο τυρί, προϊόν ΠΟΠ, που αποτελεί πολύ γνωστό ντελικατέσσεν της μυκονιάτικης γαστρονομίας.
Κοπανιστή Μυκόνου. Το αγελαδινό μαλακό πιπεράτο – ντελικατέσσεν τυρί
Η κοπανιστή χαρακτηρίζεται από την έντονα πιπεράτη και καυτερή γεύση της, που δεν οφείλεται σε μπαχαρικά ή καυτερές πιπεριές όπως πολλοί νομίζουν, αλλά απλά στην ιδιαίτερη ζύμωση που υφίσταται για πολλούς μήνες μέχρι να φθάσει στο «πικ» της αψάδας της.
Κοπανιστή Μυκόνου – Χαρακτηριστικά
Κρεμώδες τυρί χωρίς εξωτερικό περίβλημα με ακανόνιστο σχήμα και πικάντικη πιπεράτη γεύση.
Το χρώμα του είναι λευκό η υπόλευκο. Η εμφάνισή του είναι συνεκτική από μικρούς κόκκους.
Είναι ένα τυρί που δεν κατασκευάζεται βιομηχανικά, πωλείται μέσα σε δοχεία και συντηρείται εντός ψυγείου.
Η χημική σύνθεσή του είναι η εξής :
- υγρασία 60%,
- λιπαρά 19%,
- πρωτείνες 16-17%,
- αλάτι 3%.
Κοπανιστή Μυκόνου – Τρόπος παρασκευής
Η κοπανιστή γίνεται από νωπό γάλα που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία (αγελαδινό ή μείγμα με πρόβιο ή κατσικίσιο, στο οποίο όμως υπερτερεί το αγελαδινό), πήζει με φυσική πυτιά και στραγγίζει σε τσαντίλες.
Ωριμάζει σε διάστημα πολλών μηνών, στη διάρκεια των οποίων προστίθεται κι άλλο τυρί και το μείγμα ζυμώνεται πολλές φορές.
Μέχρι να είναι έτοιμη για να καταναλωθεί, δεν μένει ήρεμη: πετρώνεται, ανακατεύεται, μπαίνει σε πήλινα κιούπια, και γενικά πειράζεται συνεχώς για να αναπτυχθούν οι μύκητες και τα ένζυμα.
Μόστρα με Κοπανιστή
Σπουδαίος μυκονιάτικος μεζές για ούζο, τσίπουρο και ρακί.
Υλικά:
- 5 μόστρες (δηλαδή πέντε παξιμάδια, όπως ονομάζονται στη Μύκονο)
- 3 ντομάτες
- κοπανιστή (τυρί) Μυκόνου
- λίγο αλάτι, ρίγανη, ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Βρέχουμε τη μόστρα (μυκονιάτικο παξιμάδι) με λίγο νερό.
- Κόβουμε ψιλές φετούλες την ντομάτα και τη βάζουμε πάνω στη μόστρα.
- Ρίχνουμε λίγο λαδάκι και λίγη ρίγανη πάνω στη ντομάτα.
- Τέλος αλείφουμε σε κάθε μόστρα την κοπανιστή.