Ελληνικό κρασί. Ονοματοδοσία, ταξινόμηση, Ελληνικές ποικιλίες κόκκινων και λευκών σταφυλιών, προτάσεις κρασιών για να συνοδέψουν το γεύμα σας.
Ονοματοδοσία, ταξινόμηση, κόκκινων & λευκών σταφυλιών
Ελληνικό κρασί. Ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα γεύσεων, από τις πιο απλές και παραδοσιακές ως τις πιο σύνθετες και αφετέρου αποτελεί σημαντικό γεωργικό προϊόν που αντικατοπτρίζει την ποικιλία του εδάφους και το κλίμα ενός τόπου.
Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης σε θρησκευτικές τελετές σε πολλούς πολιτισμούς ενώ το εμπόριο κρασιού είναι ιστορικής σπουδαιότητας για πολλές περιοχές.
Ονόματα και ταξινόμηση κρασιών | Ποικιλία – Τόπος καταγωγής
Τα κρασιά είτε ονομάζονται από την ποικιλία σταφυλιών τους είτε από τον τόπο παραγωγής τους.
Ιστορικά, τα κρασιά από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γερμανία ονομάστηκαν αποκλειστικά από την ποικιλία σταφυλιών τους, ενώ κρασιά από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία ή την Ελλάδα προσδιορίστηκαν κυρίως από το γεωγραφικό τόπο παραγωγής τους.
Σημαντικό διακριτικό κάθε κρασιού είναι και το χρώμα του. Τα κρασιά διακρίνονται γενικά σε λευκά, κόκκινα και ροζέ. Ταξινομούνται ακόμα με το έτος της συγκομιδής σταφυλιών (τρύγος).
Συνήθως παράγονται από σταφύλια της συγκομιδής ενός έτους και χρονολογούνται με βάση το έτος αυτό.
Επιπλέον υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες κρασιών όπως είναι ο αφρώδης οίνος, ο οποίος περιέχει και το διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακικό) που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Επίσης μπορούν να ταξινομηθούν ως ξηρά, γλυκά ή ημίγλυκα.
Η γλυκύτητα των κρασιών μπορεί να μετρηθεί κατά τη διαδικασία της συγκομιδής αν και στην πράξη καθορίζεται από το ποσό της ζάχαρης που παραμένει στο κρασί μετά από τη ζύμωση. Έτσι, το ξηρό κρασί δεν περιέχει υπόλοιπο ζάχαρης.
Ελληνικό κρασί – Ποικιλίες | Οι αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, κύριες αμπελοοινικές περιοχές είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, η Μακεδονία και η Θράκη. Σημαντικές αμπελουργικές εκτάσεις υπάρχουν επίσης στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στη Θεσσαλία.
Κρασιά από κόκκινα σταφύλια | Κόκκινο κρασί
Κόκκινο κρασί παράγεται από ποικιλίες κόκκινων (ή μαύρων) σταφυλιών με την προϋπόθεση ότι τα στερεά τους μέρη συμμετέχουν στη ζύμωση.
- Αγιαννιώτικο
- Αγιωργίτικο
- Αηδάνι μαύρο
- Αυγουστιάτης
- Βερτζαμί
- Βοϊδόματο
- Γαλανό
- Δημινίτης
- Ζαλοβίτικο
- Θειακό
- Θράψα
- Κολλινιάτικο
- Κολινδρινό
- Κοτσιφάλι
- Κρασάτο
- Λαδικινό
- Λιάτικο
- Λημνιό
- Μαντηλαριά
- Μαυράθηρο
- Μαυράκι
- Μαυροδάφνη
- Μαύρο Μεσενικόλα
- Μοσχάτο Αμβούργου
- Μοσχοφίλερο (δίνει λευκό κρασί)
- Νεγκόσκα
- Ξινόμαυρο* Σταυρωτό
- Παμίτι
- Πατρινό
- Πετροκόριθο
- Πρεκνιάρικο
- Ρωμέικο
- Σμυρνέικο
- Σταυροχιώτικο
- Συκιώτης
- Τσαρδάνα
- Φειδιά
- Φωκιανό
- Χαραμπραΐμι
Ελληνικό Κρασί από λευκά σταφύλια | Λευκά κρασιά
Λευκά κρασιά μπορούν να παραχθούν από οποιαδήποτε ποικιλία εφόσον τα στερεά μέρη των σταφυλιών διαχωριστούν στη διαδικασία της ζύμωσης.
- Αγούμαστος
- Αθήρι
- Αηδάνι
- Αρακλινό
- Ασπρούδα
- Ασπροχιώτικο
- Ασύρτικο
- Αυγουλάτο
- Βαρδέα
- Βηλάνα
- Βιδιανό
- Βολίτσα
- Γαϊδουριά
- Γουστολίδι
- Δαφνιώτικο
- Ζουμιάτικο
- Κακοτρύγης
- Κατσανό
- Κοντοκλάδι
- Μαλαγουζιά
- Μαλουκάτο
- Μονεμβασιά
- Μοσχάτο Σάμου
- Μοσχάτο Λευκό
- Μοσχάτο Αλεξανδρείας
- Μπατίκι
- Ντεμπίνα
- Παύλος
- Πετρουλιανός
- Πλυτό
- Ροδίτης
- Ροκανιάρης
- Ρομπόλα
- Σαββατιανό
- Τσαούσι
Ελληνικός αμπελώνας & Ελληνικό κρασί – Προτάσεις
Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει τεράστιο πλούτο γηγενών ποικιλιών σταφυλιού, δίνοντας σας απεριόριστες εναλλακτικές προτάσεις.
Ξεκινήστε μια βραδιά με κρασιά όλο γλύκα. Λιαστά κρασιά (ή ηλιαστά, από τη λέξη «ήλιος»). Γλυκά κρασιά, τα οποία παράγονται παραδοσιακά σ’ όλη την Ελλάδα.
Το όνομά τους φανερώνει την πρακτική του λιασίματος, του «στεγνώματος» των υπερώριμων σταφυλιών, με αποτέλεσμα τη μερική αφυδάτωσή τους, αφού τρυγηθούν.
H Σαντορίνη σας καλεί να δοκιμάσετε το προϊόν παγκόσμιας εμβέλειας με μια γλυκιά μοναδικότητα, που ακούει στο όνομα Vinsanto.
Για το Vinsanto, που προκύπτει από συνοινοποίηση της ποικιλίας Ασύρτικο και Αηδάνι, στις αρχές του ΙΘ΄ αιώνος ο περιηγητής Lois Lacroix στο βιβλίο του «Iles de la Grèce», (1853) έγραφε:
«….Μα σαν επιδόρπιο κρασί κανένα δεν συγκρίνεται με το άσπρο Βινσάντο της Σαντορίνης. Γίνεται από σταφύλι που το αφήνουν εκτεθειμένο 15 ημέρες στον ήλιο πάνω στις ταράτσες των σπιτιών, προτού το πάνε στο πατητήρι.
Έπειτα από ένα χρόνο γίνεται ένα εξαιρετικό γλυκό κρασί που ξεπερνά τις καλύτερες μονοβασιές του αρχιπελάγους…»
Κρασί – Ελληνικές ποικιλίες – προτάσεις για κυρίως γεύμα
Οι ελληνικές ποικιλίες σας προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά για να επιλέξετε το σωστό κρασί που θα «φλερτάρει» όλο το βράδυ με το φαγητό σας.
Ελληνικά Κόκκινα Κρασιά
Ξινόμαυρο | Η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου
Η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου (Νάουσα, Ραψάνη, Γουμένισσα, Αμύνταιο, Τρίκωμο, Σιάτιστα) με τη συνολική έκταση καλλιέργειας του να ξεπερνά σήμερα τα 20.000 στρ.
Από την ποικιλία «Ξινόμαυρο» θα βρείτε κρασιά που το χρώμα τους εκτείνεται από σκούρο κόκκινο μέχρι και πορφυρό με διάφορες διαβαθμίσεις ανάλογα με τον χρόνο παλαίωσης.
Τα νεαρής ηλικίας κρασιά έχουν αποχρώσεις ιώδεις και κυρίως βυσσινί, ενώ όσο παλαιώνουν αποκτούν κεραμιδί αποχρώσεις. Ως προς τα αρώματα, κυριαρχούν αυτά των μπαχαρικών, αλλά και των κόκκινων φρούτων.
Αγιωργίτικο ή Μαύρο Νεμέας | Το «Αίμα του Ηρακλή»
Το «Αίμα του Ηρακλή», αν θέλετε να προσδώσετε στο δείπνο σας ένα τόνο βασιλικό! Δοκιμάσετε μια από τις πιο σημαντικές κόκκινες και πολυδύναμες ελληνικές ποικιλίες.
Καλλιεργείται αποκλειστικά στους αμπελώνες της μυθικής Νεμέας, τη γη του «φλιάσιου οίνου» που έπινε ο Αγαμέμνων στα ανάκτορα των Μυκηνών!
Ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας και οινοποίησης, η ποικιλία Αγιωργίτικο σας προσφέρει εξαιρετικούς οίνους με σημαντικότερο τον Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα.
Θα ταιριάξει άριστα χάρη στο πολύ βαθύ κόκκινο χρώμα του, το πλούσιο σώμα και άρωμα και τη βελούδινη γεύση του μ’ ένα δείπνο με κρέας και κόκκινες σάλτσες.
Μαυροτράγανο | Μια παλαιά ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης
Μια παλαιά ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης, η μόνη που επέζησε από το μακρινό παρελθόν των εξαιρετικών σταφυλιών του νησιού. Σχεδόν εξαφανισμένη, «αναστήθηκε» τα τελευταία χρόνια και σήμερα καλλιεργείται συστηματικά στο νησί.
Το Μαυροτράγανο, δίνει κρασί με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και με μέτρια οξύτητα, βαθυκόκκινο και με εξαιρετικά φρουτώδες άρωμα, καθώς και με αρώματα μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων του δάσους.
Πλούσιες και ευγενικές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και δυνατότητα μακράς παλαίωσης έως και 6 χρόνια.
Ελληνικά λευκά κρασιά | Greece and Grapes
Αν προτιμήσετε να ταξιδέψετε στον κόσμο των ελληνικών λευκών κρασιών ή θέλετε να συνοδεύσετε μια πιατέλα με τυριά τότε επιλέξτε:
Αθήρι | «Το χρυσάφι των Κυκλάδων»
«Το χρυσάφι των Κυκλάδων» γι’ αυτούς που θέλουν να πρωτοέρθουν σε επαφή με τη σπιρτάδα των λευκών ξηρών κρασιών του Αιγαίου πελάγους (καλλιεργείται στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη).
Το λευκοκίτρινο χρώμα του με τις πράσινες ανταύγειες, το διακριτικό, λεπτό φρουτώδες άρωμα, η λιτή και καθόλου βαριά δομή του καθώς και η ήπια γεύση του καθιστούν τα κρασιά της ποικιλίας αυτής κατάλληλα για μεγάλο φάσμα πιάτων, που συνδυάζονται με δυσκολία με κρασί.
Αποκλειστικά από την ποικιλία Αθήρι παράγεται ο λευκός ξηρός οίνος Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας «Ρόδος» ενώ συμμετέχει στον Ξηρό Ο.Π.Α.Π «Σαντορίνη».
Ασύρτικο, «το Σαντορινιό»
Με τις ηφαιστειακές μνήμες του νησιού χαραγμένες στο DNA του, το ασύρτικο αποτελεί την ευγενέστερη ίσως ελληνική λευκή ποικιλία, η οποία καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Σαντορίνη, αλλά και σε άλλα νησιά (Πάρος, Νάξος).
Η ποικιλία δίνει κρασιά ανοιχτόχρωμα έως λευκά, με κυρίαρχα αρώματα αυτά των ξινών εσπεριδοειδών, ενώ υπάρχουν ακόμα αρώματα μήλου, αχλαδιού.
Ειδικά στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Σαντορίνη διακρίνονται επιπλέον αρώματα μελιού, σταφίδας και λιβανιού, καθώς το ελαφρύ, ηφαιστιογενές έδαφος της Σαντορίνης προσδίδει στο Ασύρτικο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του!
Μοσχοφίλερο | Λουλουδάτο & φρουτώδες άρωμα
Καλλιεργείται κυρίως στο Αρκαδικό οροπέδιο, στην περιοχή της Μαντινείας, με την οποία έχει και άρρηκτα συνδεθεί.
Η περιοχή φημίζεται για την αμπελουργία της από αρχαιοτάτων χρόνων και συνδέεται με τη λατρεία του Διονύσου, αλλά και με το κρασί, όπως μαρτυρούν πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων.
Η ποικιλία Μοσχοφίλερο είναι πολυδύναμη, με δυνατότητα παραγωγής πολλών διαφορετικών ειδών κρασιού, από ξηρά λευκά μέχρι ροζέ, αφρώδη ή και γλυκά κρασιά, καθώς και το μοναδικό ξηρό κρασί της Μαντινείας, το οποίο σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα.
Σημειώστε ότι τα κρασιά από Μοσχοφίλερο, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές τους, ανάλογα με τη χρονιά και τον τόπο καταγωγής τους, με το λουλουδάτο και φρουτώδες άρωμά τους, την τονισμένη οξύτητα και την κομψή, αρκετά γεμάτη γεύση τους.
Ταιριάζουν όμορφα με πολλά «εξωτικά» πιάτα, αλλά και πιάτα με έντονα αρωματικό χαρακτήρα και πικάντικη γεύση.
Ρομπόλα, η «Κεφαλλονίτισσα»
Από τις πλέον ευγενείς ελληνικές λευκές ποικιλίες που έχει δώσει το όνομά της στη ζώνη στην οποία καλλιεργείται.
Σας προσφέρει το ομώνυμο κρασί με χρώμα άγουρου λεμονιού και έντονα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και εσπεριδοειδών, με ελαφρύ σώμα, καθώς και σχετικά έντονη οξύτητα, αλλά και υψηλή αλκοολική περιεκτικότητα.
Η Ρομπόλα είναι ένα κρασί ευχάριστο, απατηλά ελαφρύ και δροσιστικό, που πίνεται δροσερό.
Γευστικά συνδυάστε τη με ψάρι και θαλασσινά, ενώ στην πατρίδα της θα τη συναντήσετε να συνοδεύει σχεδόν μόνιμα ένα χαρακτηριστικό κεφαλλονίτικο πιάτο μπακαλιάρου με σκορδαλιά, την «Αλιάδα».
Σαββατιανό | Η βασική ποικιλία της ρετσίνας
Μία από τις πιο διαδεδομένες ελληνικές ποικιλίες, με προέλευση που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Με παρελθόν τουλάχιστον 2.500 χρόνων, καλλιεργείται σήμερα κυρίως στην ευρύτερη ζώνη της Στερεάς Ελλάδος.
Δίνει λευκά κρασιά με κιτρινοπράσινο χρώμα, έως έντονο κίτρινο, με αρώματα ροδάκινου, λεμονιού, ακτινιδίου, μπανάνας, πεπονιού και φράουλας και με σχετικά χαμηλή οξύτητα.
Το Σαββατιανό αποτελεί τη βασική ποικιλία από την οποία προκύπτει ο Ρητινίτης οίνος λευκός, η γνωστή Ρετσίνα, που θα συντροφεύσει ευχάριστα πιάτα μεσογειακής κουζίνας.
Κρασί – Προτάσεις για το επιδόρπιο (μιστέλια)
Ιδανικά για το επιδόρπιο σας είναι τα Ελληνικά «μιστέλια». Θα τα βρείτε με την επίσημη ονομασία τους ως «Vins de liqueur».
Μοσχάτο | Δίνει γλυκά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης
Ποικιλία που καλλιεργείται στη Σάμο και δίνει γλυκά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης με κορυφαίο το Μοσχάτο Σάμου, ακολουθούμενο από το Μοσχάτο Λήμνου. Στην ίδια ομάδα σημειώστε και το Μοσχάτο Πατρών και Ρίου, το Μοσχάτο Κεφαλληνίας και το Μοσχάτο Ρόδου.
Μαυροδάφνη | Έγχρωμη ελληνική ποικιλία
Ως έγχρωμη ελληνική ποικιλία καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Πάτρας και στην Κεφαλλονιά.
Απολαύστε εξαιρετικά κόκκινα φυσικά γλυκά κρασιά, κατάλληλα για παλαίωση, απαραίτητα 2 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, που μπορεί να φθάσει μέχρι και 8 χρόνια, με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά τα αρώματα που αναπτύσσονται.
Τα κρασιά της Μαυροδάφνης έχουν βαθυκόκκινο χρώμα, και αρώματα βανίλιας, κερασιού, αλλά και αποξηραμένων φρούτων -κυρίως σταφίδας- και σοκολάτας.
Όποιο κρασί και αν επιλέξετε από την πλούσια παλέτα των κρασιών του ελληνικού αμπελώνα, η υψηλή ποιότητά του και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του θα καταφέρει να κερδίσει μοναδική θέση στην καρδιά σας και να γίνει πολύτιμος σύντροφος σε κάθε γεύμα σας! via