Καλοκαιρινά φρούτα. Τι πρέπει να προσέχετε όταν τα αγοράζετε. Πώς διαλέγουμε τα φρούτα του καλοκαιριού (καρπούζι, πεπόνι, νεκταρίνια, ροδάκινα, σταφύλι, σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα). Συμβουλές για νόστιμα, φρέσκα και ασφαλή φρούτα.
Φρούτα καλοκαιριού. Συμβουλές για νόστιμα, φρέσκα & ασφαλή φρούτα
Καλοκαιρινά φρούτα. Τι πρέπει να προσέχετε όταν τα αγοράζετε;
Όπως και να το κάνουμε, το καλοκαίρι τα φρούτα έχουν την τιμητική τους! Ακόμα και οι πιο κακόπιστοι δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα ζουμερό ροδάκινο ή λίγο δροσιστικό πεπόνι!
Η γλυκιά και ευχάριστη γεύση των καλοκαιρινών φρούτων σε συνδυασμό με τη σπουδαία θρεπτική τους αξία.
Δίνει εξέχουσα θέση στο καλοκαιρινό μας διαιτολόγιο καθώς αποτελούν ένα ιδανικό, υγιεινό και απολαυστικό σνακ με λίγες θερμίδες!
Πριν σπεύσετε να γεμίσετε τη φρουτιέρα σας ρίξτε μια ματιά παρακάτω και ενημερωθείτε για να είστε σίγουροι ότι τα φρούτα που θα αγοράσετε εκτός από νόστιμα θα είναι φρέσκα και ασφαλή!
Καρπούζι – Watermelon. Γευστικό, δροσιστικό και θρεπτικό
Χωρίς αμφιβολία, ο άρχοντας του καλοκαιριού! Γευστικό, δροσιστικό και θρεπτικό, το καρπούζι πλούσιο στο γνωστό, για τις ευεργετικές του δράσεις, αντιοξειδωτικό, λυκοπένιο, αποτελεί ένα γρίφο όσον αφορά στην επιλογή του.
Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό κατά 91% κατά βάρος. Όπως και πολλά άλλα φρούτα, περιέχει βιταμίνη C
Συχνά βλέπουμε έμπειρους αγοραστές να «χτυπούν» το καρπούζι για να αντιληφθούν από τον ήχο αν είναι καλό ή όχι. Η τεχνική αυτή αποσκοπεί ουσιαστικά στο να δώσει στον επίδοξο αγοραστή μια ένδειξη της πυκνότητάς του.
Όσο πιο βαθύς ο ήχος, τόσο πιο πυκνή η σύσταση άρα και καλύτερο το καρπούζι. Αν το τρικ του «χτυπήματος» σας φαίνεται δύσκολο, ελέγξτε το βάρος του καρπουζιού και το χρώμα της φλούδας.
Το καρπούζι πρέπει να είναι βαρύ αναλογικά με το μέγεθός του και το πράσινο της φλούδας πρέπει να περιλαμβάνει ένα αποχρωματισμένο κιτρινωπό κομμάτι (εκεί που ακουμπούσε στο έδαφος).
Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες.
Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ.
Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια.
Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού.
Πεπόνι ο καρπός της πεπονιάς – Melon | Καλοκαιρινά φρούτα
Το πεπόνι (Cucumis melo – Σικυός ο πέπων), Αρχ. πέπων (ο κοινός), είναι ο καρπός της πεπονιάς.
Ανάλογα με την ποικιλία τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα και στη γεύση.
Το πεπόνι αποτελεί επίσης έναν από τους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού και είναι από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα.
Είναι εξαιρετικό όταν καταναλώνεται ώριμο αλλά ποτέ υπερ-ώριμο!
Επιλέξτε το πεπόνι σας χωρίς αμυχές και βαθουλώματα στην επιφάνεια, με σχήμα σφαιρικό και σφιχτό και αποφύγετε τα πεπόνια που είναι πολύ ελαφριά για τον όγκο τους.
Τα πεπόνια έχουν σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα παχιά ή λεπτή, χρώμα κίτρινο ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά και αρωματική, σάρκα στερεή, χυμώδης, μαλακιά ή σκληρή που στο κέντρο της σχηματίζει κενό και εκεί βρίσκονται οι πολυάριθμοι σπόροι.
Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, ενώ συνολικά καλλιεργούνται 65.000 στρέμματα με την ετήσια παραγωγή να φτάνει τους 20.000 τόνους.
Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο. Ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία το Ισραήλ και οι Η.Π.Α.
Νεκταρίνια και Ροδάκινα – Nectarines & Peaches
Το ροδάκινο είναι ο καρπός της ροδακινιάς.
Έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα , ραφή στη ράχη και χνουδωτή ή λεία φλούδα ανάλογα με τη ποικιλία σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου , ρόδινου και κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου (λευκόσαρκη ροδακινιά).
Τα ροδάκινα καθώς και τα συγγενικά τους φρούτα, τα νεκταρίνια, που προέρχονται από διασταύρωση ροδάκινου και μήλου, αποτελούν επίσης εξαιρετικές επιλογές για το καλοκαίρι.
Το μικρό σχετικά μέγεθός τους και η ευκολία στην κατανάλωσή τους τα καθιστά βολική επιλογή για σνακ στο ταξίδι ή στην παραλία.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και φυτικές ίνες και η επιλογή τους είναι σχετικά εύκολη.
Διαλέγετε πάντα ροδάκινα και νεκταρίνια που να είναι σφιχτά, με καθαρό σχήμα, χωρίς αμυχές ή βαθουλώματα.
Το χρώμα τους πρέπει να κυμαίνεται σε τόνους του λευκού, υποκίτρινου και κόκκινου (ανάλογα με την ποικιλία) αλλά όχι πράσινου καθώς αυτό αποτελεί ένδειξη πως το φρούτο δεν έχει ωριμάσει σωστά.
Ο πυρήνας του ροδάκινου (κουκούτσι) είναι μεγάλος κόκκινος με πολλές αυλακώσεις και μένει κολλημένος στη σάρκα ή ξεκολλάει εύκολα.
Υπάρχουν αρκετά είδη ροδάκινου που έχουν διαφορές στο σχήμα ,στο χρώμα και στη γεύση.
Έτσι έχουμε τα νεκταρίνια με τη σκληρή σάρκα, τα λευκόσαρκα ροδάκινα με τη λευκή σκληρή σάρκα και περισσότερη πικρή γεύση από ότι τα ροδάκινα, τους γιαρμάδες με τη μαλακή πολύ αρωματική σάρκα και τον πυρήνα να αφαιρείται εύκολα.
Τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια καταναλώνονται νωπά και μαζεύονται από το δέντρο γύρω στη μία εβδομάδα πριν από τη πλήρη ωρίμανσή τους.
Έτσι μπορούν να διατηρηθούν γύρω στις 15 ημέρες. Το ροδάκινο είναι αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και αν μείνει εκτός ψυγείου σαπίζει γρήγορα.
Τα ροδάκινα εκτός από νωπά τρώγονται και ως κομπόστα, γίνονται μαρμελάδες, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική , γίνονται λικέρ, αναψυκτικά και χυμοί.
Σταφύλι ο καρπός του αμπελιού – Grape | Λευκό, κόκκινο και μαύρο
Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού.
Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα και αναφέρεται και στη Βίβλο. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα, όπως η σουλτανίνα Κορινθίας.
Γενικότερα διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο.
Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών.
Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του.
Το σταφύλι, γνωστό για τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας από τα αρχαία χρόνια και αγαπημένο τρόφιμο των προγόνων μας, είναι πλούσιο σε κάλιο αλλά και αντιοξειδωτικά, με σημαντικότερο τη ρεσβερατρόλη.
Όταν επιλέγουμε σταφύλια φροντίζουμε να μην είναι χτυπημένα, να έχουν σταθερό σχήμα και έντονο κιτρινοπράσινο ή βαθυκόκκινο χρώμα αναλόγως με την ποικιλία τους.
Αποφύγετε τα τσαμπιά που οι ρώγες δεν είναι σταθερά ενωμένες με το κλωναράκι ή που έχουν καφετί χρώμα και ακανόνιστο, ζαρωμένο σχήμα.
Σχετικά διαβάστε Ελληνικό κρασί. Ονοματοδοσία, ταξινόμηση, κόκκινων & λευκών σταφυλιών
Σύκα – Figs καρπός της κοινής συκιάς (Ficus carica)
Το σύκο είναι ο εδώδιμος καρπός της κοινής συκιάς (Ficus carica), ξυλώδους δέντρου που συναντάται αυτοφυές σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου για τους καρπούς του.
Ένα ακόμη φρούτο σήμα κατατεθέν των διατροφικών συνηθειών των αρχαίων Ελλήνων.
Το σύκο, πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, ιδίως στην αποξηραμένη του μορφή ξεχωρίζει για τη γλυκιά γεύση του.
Όταν επιλέγετε φρέσκα σύκα πρέπει να προσέχετε το σχήμα τους να είναι σταθερό και να μην είναι υπερβολικά μαλακά ενώ η εξωτερική επιφάνειά τους να είναι καθαρή, χωρίς αμυχές και βαθουλώματα.
Το σχήμα του σύκου είναι στρογγυλό με αμβλεία μύτη στο μέρος του κοτσανιού και επίπεδο στη βάση, μοιάζει με σακούλα.
Η τομή ενός σύκου πριν αρχίσει να ωριμάζει μοιάζει με το σχήμα μπαστούνι της τράπουλας.
Αρχικά είναι πράσινο και καθώς ωριμάζει είτε γίνεται βιολετί (λουμπάρδικο σύκο), είτε καφεπράσινο (άσπρο σύκο) και στη συνέχεια ζαρώνει.
Το λουμπάρδικο σύκο ωριμάζει κατά τον Αύγουστο, δηλαδή περίπου ένα μήνα αργότερα από το άσπρο.
Η ψίχα κάτω από τη φλούδα έχει μικρό πάχος και είναι άσπρη, ενώ πιο μέσα ο καρπός είναι κοκκινωπός, όπου βρίσκονται πολλά κουκούτσια.
Τα κουκούτσια είναι μικρά και συγκρατούνται με ίνες μέσα σε ημίρρευστη μάζα, όπως στη ντομάτα, με τη διαφορά ότι το σύκο είναι έντονα ινώδες και αδιαφανές.
Βερίκοκα ή χρυσόμηλα – Apricots πλούσια σε βιταμίνη Α και κάλιο
Το βερίκοκο είναι ο καρπός της βερικοκιάς (επιστημονική ονομασία prunus armeniaca) της οικογενείας των ροδιδών. Είναι σαρκώδης, σφαιρικός, με αυλακωτή κοιλιακή ραφή.
Τα βερίκοκα, γνωστά και ως χρυσόμηλα, πλούσια σε γεύση αλλά και αντιοξειδωτικά αποτελούν επίσης εξαιρετικά εύκολη επιλογή για σνακ εκτός σπιτιού.
Κατά την αγορά τους πρέπει να προσέχετε το σχήμα τους, να είναι σφιχτά και όχι ζαρωμένα, χωρίς τρυπήματα ή βαθουλώματα.
Το χρώμα τους να είναι σε τόνους του πορτοκαλί και όχι του πράσινου (καθώς το πράσινο είναι ένδειξη ότι η διαδικασία της ωρίμανσης δεν έχει γίνει σωστά).
Ο πυρήνας (κουκούτσι) είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει 1-2 σπόρια με πικρή γεύση που μοιάζουν με αμύγδαλα και χρησιμοποιούνται στην φαρμακοποιία.
Το σαρκώδες και χυμώδες περικάρπιο είναι εύγευστο, γλυκό και έχει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο.
Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό και είναι χρώματος κίτρινου με μερικές κόκκινες κηλίδες στη μπροστινή του πλευρά.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και κάλιο. Επίσης περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2 και φυσικό σάκχαρο.Επίσης τα βερίκοκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό ως φρούτο.
Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γίνεται λικέρ και χυμός.
Δαμάσκηνα ο καρπός της δαμασκηνιάς – Plums
Τα δαμάσκηνα συνήθως εμφανίζονται προς το τέλος του καλοκαιριού και αποτελούν ένα γευστικό σνακ είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα.
Όταν τα καταναλώνετε φρέσκα πρέπει να προσέχετε ώστε η φλούδα τους να μην έχει γδαρσίματα ή βαθουλώματα, το σχήμα τους να είναι αμετάβλητο και να μην έχουν κηλίδες ή αποχρωματισμούς στην επιφάνειά τους.
Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα. Είναι ο καρπός της δαμασκηνιάς. Ανήκει στο γένος Prunus (προύμνος ή προύνος), μαζί με τα ροδάκινα και τα κορόμηλα.
Έχει σχήμα ωοειδές ή ελλειψοειδές και χρώμα βαθύ μπλε ή μοβ όταν ωριμάσει. Τρώγεται νωπό ως φρούτο, ή αποξηραμένο χωρίς να αλλοιωθούν τα θρεπτικά του συστατικά.
Γίνεται μαρμελάδα, χυμός και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Οι καρποί που προορίζονται για ξήρανση μαζεύονται όταν είναι ώριμοι.
στη συνέχεια τοποθετούνται σε ειδικούς κλιβάνους με θερμοκρασία 65-90 βαθμούς Κελσίου.
Το δαμάσκηνο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, ασβέστιο, κυτταρίνη και μαγνήσιο.
Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή δαμάσκηνων. Ακολουθούν η Ρουμανία, οι Η.Π.Α και η Σερβία.
Στην Ελλάδα η οργανωμένη καλλιέργεια είναι περιορισμένη και γίνεται κυρίως στο βορειότερο τμήμα της χώρας: στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Το δαμάσκηνο είναι επίσης χαρακτηριστικό προϊόν της Σκοπέλου.