Καλοκαιρινά φρούτα. Ποια είναι τα τρέχοντα εποχιακά φρούτα (θερμίδες, συστατικά). Ας γνωρίσουμε τα φρούτα που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.
Αβοκάντο | Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, με αντιξειδωτική δράση
Το αβοκάντο είναι αειθαλές, ιθαγενές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο.
Ανήκει στο γένος Περσέα οικογένεια Δαφνοειδή και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής.
Από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.
Στη συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές, στις Η.Π.Α., Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, Κούβα και έφτασε στο Ισραήλ και την Αυστραλία.
Στην Ευρώπη έφθασε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην Ισπανία και Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφθασε στη δεκαετία του 1960.
Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και φυτικά έλαια που ενισχύουν την υγεία.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο, τον ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει τα υγρά του σώματος.
Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών C και Ε.
Η βιταμίνη C βοηθά την παραγωγή κολαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα.
Παράλληλα η βιταμίνη Ε μειώνει τις βλάβες που προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και καταπολεμά τη γήρανση.
Βερίκοκα | Πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο & βιταμίνη Α
Το βερίκοκο είναι ο καρπός της βερικοκιάς (επιστημονική ονομασία prunus armeniaca) της οικογενείας των ροδιδών.
Κατάγεται από τη Β. Κίνα, Μαντζουρία και Μογγολία και ήρθε στην Ευρώπη από την Αρμενία απ΄ όπου πήρε και το όνομά της.
Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2.200 π.Χ. και φαίνεται ότι μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Τα βερύκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, και κυρίως των πρόδρομων αυτής ουσιών, των καροτενοειδών (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα.
Αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών (π.χ. κερκετίνη, κατεχίνη, επικατεχίνη), τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Παράλληλα προστατεύουν τα αγγεία, εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης.
Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη), σίδηρο, χαλκό, κάλιο και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Από τα καλοκαιρινά φρούτα, τα βερίκοκα, αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα, καθώς οι υδατάνθρακες που περιέχουν ικανοποιούν το αίσθημα για κάτι γλυκό, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.
Κεράσια | Δίνουν ωραίο γλυκό του κουταλιού
Η κερασιά είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό που ανήκει, στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) και είναι συγγενής της βυσσινιάς.
Είναι φυλλοβόλο δέντρο, με ύψος που φτάνει και τα είκοσι μέτρα. Έχει την επιστημονική ονομασία Prunus avia (Προύμνη των πτηνών).
Καταγωγή του είναι η περιοχή του Καυκάσου και έφτασε στην Ευρώπη πολύ γρήγορα ενώ όλες οι ποικιλίες της προέρχονται από την αγριοκερασιά, που χρησιμοποιείται για τον πολλαπλασιασμό της και σήμερα μέσω εμβολιασμού.
Από φυσικό υβρίδιο κερασιάς προήλθε η βυσσινιά.
Τα κεράσια δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά ανήκουν στα καλοκαιρινά φρούτα που προστατεύουν συνολικά την υγεία.
Τα κεράσια είναι μέτρια σε ασβέστιο και κάλιο. Δίνουν πολύ ωραίο γλυκό του κουταλιού και συνδυάζεται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας.
Δίνουν 47 θερμίδες/100 γρ, 11.9 γρ υδατάνθρακες και 81,5 γρ νερό, 1,7 γρ φυτικές ίνες.
Ισοδύναμο ενός φρούτου είναι τα 10 κεράσια και για αυτό θέλει προσοχή η συνολική ποσότητα κατανάλωσης τους αφού εύκολα ξεπερνούμε το όριο, οπότε και παίρνουμε πολλές θερμίδες.
Νεκταρίνια |Φρούτο καλό για την αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας
Τα νεκταρίνια όπως και τα ροδάκινα μάλλον προέρχονται από την Κίνα, όπου καλλιεργήθηκαν πριν από 2.000 χρόνια πριν, όπως επίσης καλλιεργήθηκαν στην αρχαία Περσία, την Ελλάδα και τη Ρώμη.
Tα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, διαθέτουν μεγάλη ποσότητα β-καροτένιου.
Το β-καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα.
Η βιταμίνη Α θεωρείται πολύ καλή για την υγεία των ματιών, των βλεννογόνων, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Tα νεκταρίνια διαθέτουν λουτεΐνη, που είναι ένα θρεπτικό συστατικό που προστατεύει τα μάτια και το δέρμα.
Θεωρείται σημαντικό αντιοξειδωτικό επειδή προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος.
Τα νεκταρίνια, είναι από τα πιο γνωστά καλοκαιρινά φρούτα, διαθέτουν επίσης και άλλες βιταμίνες και μέταλλα, που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε καθημερινή βάση για την εύρυθμη λειτουργία.
Επίσης, τα νεκταρίνια διαθέτουν βιταμίνη C στα που θεωρείται ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που συμβάλλει στην προώθηση της καλής υγείας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα νεκταρίνια είναι το κύριο διατροφικό στοιχείο που δίνουν είναι οι φυτικές ίνες οπότε είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα καλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Μούσμουλα | Αντιοξειδωτικό τρόφιμο, πλούσιο σε βιταμίνη Ε
Τα μούσμουλα είναι οι καρποί της μουσμουλιάς. Προέρχονται από την ορεινή Κίνα και αργότερα εξαπλώθηκαν ευρέως στην Ινδία, τη Μεσόγειο, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Τα μούσμουλα είναι από τα λίγα υποτροπικά φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μήλων και των αχλαδιών.
Τα καλοκαιρινά φρούτα της, είναι μικρά και στρογγυλά, το σχήμα τους μοιάζει με αυτό των δαμάσκηνων, η φλούδα τους έχει το χρώμα του βερίκοκου, από ωχρό κίτρινο μέχρι σκούρο πορτοκαλί και η σάρκα τους είναι άσπρη ή κιτρινοπορτοκαλιά.
Όταν τα μούσμουλα είναι ώριμα έχουν καφετιά σημάδια. Όταν δεν έχουν σημάδια σημαίνει ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμη, πράγμα που γίνεται σε λίγες μέρες, αν τα αφήσετε στην κουζίνα σας.
Τα μούσμουλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε αποτελώντας ένα αντιοξειδωτικό τρόφιμο, σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες που βοηθούν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. 5 μέτρια μούσμουλα μας δίνουν 45 θερμίδες!
Από ορυκτά, περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και φώσφορο.
Από ηλεκτρολύτες, νάτριο και κάλιο και από φυτοθρεπτικά συστατικά, φλαβονοειδή. Ακόμη, περιέχουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες.
Η περιεκτικότητα του μούσμουλου σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φυλλικό οξύ βοηθάει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC).
Φράουλες | Πλούσια αντιοξειδωτική δράση – Ευεργετικό στην καρδιά
Η φράουλα είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae) με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών.
Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.
Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις,δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές.
Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία Φράουλα Ανανάσα.
Οι φράουλες (από τα πιο γνωστά καλοκαιρινά φρούτα) έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5 – 8 μεγάλες φράουλες προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Οι φράουλες εκτός από πολύ ωραίο χρώμα και πολύ δημοφιλή γεύση έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε όσους τις καταναλώνουν.
Περιέχουν πλήθος βιταμινών, όπως είναι οι B1, B2, B3, B6, A, K και η βιταμίνη E και οι επιλογές κατανάλωσής τους είναι ποικίλες και για κάθε γούστο.
Επιπροσθέτως, είναι φρούτο πλούσιο σε πηκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.
Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και η φράουλα, περιέχει πολύ νερό (περίπου 90%), κάτι πολύ ευεργετικό για την ουροποιητική μας λειτουργία.
Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες (π.χ ανθοκυανίνη που της δίνει και το κόκκινο χρώμα) μαζί με τις βιταμίνες A και C, προσδίδουν στη φράουλα αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες.
Οι φράουλες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οπότε θεωρούνται κατεξοχήν τρόφιμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 10-15 φράουλες μας προσφέρουν 26 θερμίδες!