Συμβουλές για ένα δροσερό σπίτι οικονομικά, χωρίς κλιματιστικό (a/c). 15 τρόποι για να δροσιστείτε οικονομικά το καλοκαίρι χωρίς aircondition (ανεμιστήρας, τέντες, φυτά).
15 τρόποι για να έχετε δροσιά στο σπίτι σας, χωρίς air condition
Ας σκεφτούμε οικολογικά και οικονομικά και ας δοκιμάσουμε μερικούς εναλλακτικούς τρόπους για να διατηρήσουμε το σπίτι μας δροσερό, μειώνοντας κατά πολύ την χρήση των κλιματιστικών.
Φροντίστε η νότια και νοτιοδυτική πλευρά του σπιτιού σας να είναι καλά σκιασμένη.
Οι νότιες πλευρές του σπιτιού είναι πιο εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία και οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν απευθείας στους τοίχους.
Μονώστε το σπίτι σας ώστε να κρατάτε μακριά τη ζέστη από την ταράτσα για παράδειγμα.
Να μην αφήσετε τη δροσιά να διαφύγει από ένα χάσμα της πόρτας ή ένα ατελές κούφωμα.
Έχετε τις τέντες κατεβασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μπορείτε επίσης να βάλετε αναρριχητικά φυτά ή πολλά ψηλά φυτά στο μπαλκόνι σας. Με τον τρόπο αυτό θα ρίξετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού έως 3 βαθμούς.
Γενική αρχή για έναν παθητικό δροσισμό είναι να δημιουργούμε διαμπερή ρεύματα αέρος μέσω αντικριστών ανοικτών κουφωμάτων.
Φροντίστε να αερίζετε το σπίτι σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη έτσι ώστε να κρατήσετε τη ζέστη έξω από αυτό.
Τα ανοιχτά παράθυρα δεν ισούται και δροσιά. Μην ανοίγετε τα παράθυρα και τις πόρτες όταν ο υδράργυρος είναι στα σε υψηλά επίπεδα.
Συμβουλές για ένα δροσερό σπίτι οικονομικά, χωρίς κλιματιστικό
Κρεμάστε ένα υγρό πανί μπροστά από το παράθυρο. Όταν ο αέρας περνά μέσα από το υγρό πανί, η υγρασία τον βοηθάει να κρυώσει.
Αντανάκλαση της θερμότητας. Αν δεν θέλετε να ανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού σας ώστε να δροσίσετε την ατμόσφαιρα, σκεφτείτε να επενδύσετε τα παραθυρόφυλλά σας με ειδικές ταινίες (φίλτρα).
Οι ταινίες αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι σας.
Για να φτιάξετε ένα δροσερό σπίτι, δεν έχετε παρά να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας την εξάτμιση του νερού. Το φυσικό φαινόμενο, θα δροσίσει το σπίτι σας και θα διορθώσει τα ποσοστά της υγρασίας του.
Γεμίστε, κεραμικά δοχεία με νερό και τοποθετήστε τα κοντά στα ανοίγματα του σπιτιού σας. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε το νερό στα δοχεία μέρα παρά μέρα.
Μην χρησιμοποιείτε λάμπες πυρακτώσεως. Οι συγκεκριμένες λάμπες όχι μόνο καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια (από τις LED για παράδειγμα), αλλά εκλύουν παράλληλα και πολύ περισσότερη θερμότητα.
Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής δουλεύουν αριστερόστροφα.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείτε δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω.
Αντίθετα το καλοκαίρι που θέλετε να κυκλοφορήσετε τον βαρύτερο δροσερό αέρα.
Μια ακόμα λύση, είναι να προμηθευτείτε έναν ανεμιστήρα υδρονέφωσης. Πρόκειται για έναν οικονομικότερο τρόπο να δροσιστείτε που βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία.
Ενεργοποιήστε τον επιτραπέζιο ανεμιστήρα σας και τοποθετήστε ένα παγωμένο μπουκάλι με νερό μπροστά του ώστε να κρυώσει ο αέρας και να κυκλοφορήσει πιο δροσερός.
Αποφύγετε όσο μπορείτε τη χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου. Και τα δύο αυτά προσθέτουν άχρηστη θερμότητα στο σπίτι.