Πώς να κόψετε ένα καρπούζι εύκολα και γρήγορα χωρίς να λερώσετε την κουζίνα σας (video). Ένα από τα πιο αγαπημένα και δροσιστικά φρούτα του καλοκαιριού.
Πώς να κόψετε ένα καρπούζι εύκολα και γρήγορα | Video
Το καρπούζι είναι λείο εξωτερικά με χρώμα αποχρώσεις του πράσινου και ενίοτε με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες.
Ο φλοιός του είναι αρκετά σκληρός, με πάχος περίπου ένα εκατοστό και άσπρο χρώμα στο εσωτερικό.
Το κύριο μέρος του καρπουζιού στο εσωτερικό είναι μαλακό, κόκκινο, περιέχει μεγάλο αριθμό μαύρων σπόρων (ή και άσπρων) και περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού.
Κάποια στιγμή όλοι μας έχουμε κληθεί να κόψουμε ένα καρπούζι.
Σίγουρα δεν είναι δύσκολο ως διαδικασία και δεν χρειάζεται να έχουμε κι εξειδικευμένες γνώσεις.
Το ζητούμενο είναι, όμως, να μπορέσουμε να το κόψουμε ομοιόμορφα, χωρίς να σπαταλήσουμε αρκετό χρόνο και κυρίως χωρίς να λερώσουμε την κουζίνα μας.
Στο παραπάνω βίντεο θα δούμε πως θα κόψουμε εύκολα και γρήγορα ένα καρπούζι. Αναλυτικά:
- Πλένουμε το καρπούζι και το βάζουμε σε μια βάση κοπής
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε στη μέση
- στη συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα
- Το κόβουμε σε παράλληλα κομμάτια – γραμμές
- Έπειτα το κόβουμε κάθετα ώστε να κοπούν σε τετράγωνα κομμάτια
Το καρπούζι μας είναι έτοιμο για το σερβίρισμα!
Καρπούζι – Watermelon. Η ιστορία του φρούτου του καλοκαιριού
Η Ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα watermelon).
Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική «karpuz», η οποία ανάγεται στην περσική «xarbuz(a)».
Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία «παττίχα».
Πρόκειται για υψηλά καλλιεργούμενο φρούτο, το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική και έχει πάνω από 1.000 ποικιλίες.
Υπάρχουν αποδείξεις καλλιέργειας καρπουζιού από σπόρους (κουκούτσια) σε τάφους Φαραώ στην Αρχαία Αίγυπτο.
Η γλυκιά, ζουμερή σάρκα είναι συνήθως βαθύ κόκκινη έως ροζ, με πολλούς μαύρους σπόρους, αν και υπάρχουν ποικιλίες χωρίς σπόρους.
Ο καρπός μπορεί να φαγωθεί ωμός ή σε τουρσί και ο φλοιός είναι βρώσιμος μετά το μαγείρεμα.
Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες.
Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ.
Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια.
Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού.
Πως διαλέγουμε ένα καρπούζι | «Είναι μάπα του καρπούζι»
Επειδή η επιλογή του καρπουζιού είναι δύσκολη για τους περισσότερους, τυπική εικόνα από λαϊκή αγορά στην Ελλάδα είναι η «διαφήμιση» του πωλητή των καρπουζιών με δυνατή φωνή:
«Καρπούζι με το μαχαίρι», «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» (εννοώντας ότι προτίθεται να κόψει κομμάτι του καρπουζιού για να δει ο αγοραστής την ποιότητα), ή «με τη βούλα», εννοώντας την εγγυημένη ποιότητα του φρούτου.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ή η διάθεση για να κοπεί το καρπούζι, πολλοί καταφεύγουν σε έλεγχο που γίνεται χτυπώντας το ελαφρά περίπου στη μέση.
Υποτίθεται ότι αν το καρπούζι κάνει έναν κούφιο, «καμπανιστό» ήχο είναι καλής ποιότητας, ενώ αν ο ήχος είναι συμπαγής, δεν θεωρείται ώριμο και η αγορά αποφεύγεται.
Μερικές φορές όταν το φρούτο δεν αποδειχτεί ικανοποιητικής ποιότητας ακούγεται η φράση «μάπα το καρπούζι»
Η φράση αυτή χρησιμοποιείται και μεταφορικά, δηλαδή ότι είναι εσωτερικά άσπρο (άγουρο) ή άγλυκο σαν λάχανο (μάπα).