Ψυγεία. Πρόσθετες λειτουργίες, τεχνολογία, εξοπλισμός. Ψυγείο No-Frost, Frost Free ή Partial No Frost, στατικό με ανεμιστήρα. Έξοδος για κρύο νερό ή παγάκια, σύνδεση σε παροχή ύδρευσης ή δοχείο, φορά ανοίγματος & ειδοποίηση πόρτας
Βρες ψυκτικό για άμεση επισκευή – service ηλεκτρικού οικιακού ή επαγγελματικού ψυγείου στο HelpPost.gr (επιλεγμένος συνεργάτης του 11888 giaola). Ψυκτικός και ραντεβού για βλάβες σε πόρτα, λάστιχα, μοτέρ, υγρά κλπ.
Ψυκτικός για επισκευή – service ψυγείου. Πόρτα, λάστιχα, μοτέρ, υγρά
Πρόσθετες λειτουργίες και εξοπλισμός. Έξοδος κρύου νερού και παγάκια
Ο ανταγωνισμός των κατασκευαστών ψυγείων να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες ενός σύγχρονου νοικοκυριού, ο στόχος επίτευξης περισσότερων πωλήσεων και η αρωγή που έχουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας είχε ως λογικό επακόλουθο τον εξοπλισμό των ψυγείων με επιπρόσθετες λειτουργίες, χαρακτηριστικά και εξειδικευμένη τεχνολογία. Ενδεικτικές πρόσθετες λειτουργίες:
Στα ψυγεία τεχνολογίας «No-frost» δεν υπάρχει η επίπονη για το ψυγείο διαδικασία της απόψυξης για την αφαίρεση πάγου, αφού η συσκευή προλαμβάνει τη δημιουργία του στα εσωτερικά της τοιχώματα. (περισσότερα στη συνέχεια)
Παροχή κρύου νερού μέσω κατάλληλης εξόδου – βρύσης στην εξωτερική πλευρά της πόρτας του ψυγείου. Με το τρόπο αυτό δεν είμαστε αναγκασμένοι να ανοίγουμε την πόρτα κάθε φορά που επιθυμούμε κρύο νερό, διατηρώντας τη θερμοκρασία στο αντίστοιχο τμήμα του ψυγείου.
Με το τρόπο αυτό καθίστανται πλήρως αυτόνομα ως προς τη παροχή κρύου νερού. Όμως σε περίπτωση βλάβης (περιοχές με αυξημένη σκληρότητα στο νερό, χώμα στο νερό, άλατα κλπ) η επιδιόρθωση του ψυγείου είναι πολύπλοκη και ίσως δαπανηρή.
Τα μοντέλα αυτά έχουν έξοδο κρύου νερού που τροφοδοτείτε μέσω δοχείου που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της πόρτας. Μειονέκτημα η ανάγκη για ανεφοδιασμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα του δοχείου, που καταργεί μερικώς το πλεονέκτημα διατήρησης της θερμοκρασίας στο χώρο του ψυγείου. Επιπρόσθετα η ύπαρξη του δοχείου μειώνει τον ωφέλιμο χώρο αποθήκευσης τροφίμων.
Τα συγκεκριμένα ψυγεία υποστηρίζουν την παροχή πάγου μέσω κατάλληλης εξόδου στην εξωτερική πλευρά της πόρτας του ψυγείου, ενώ ορισμένα μοντέλα υποστηρίζουν τόσο τη δημιουργία παγοκυψελών – παγάκια όσο και θρυμματισμένο πάγο.
Για τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα τους ισχύουν όσα μόλις προαναφέραμε για τα ψυγείο με «έξοδο νερού». Δηλαδή εάν συνδέονται ή όχι σε δίκτυο ύδρευσης ή σε δοχείο νερού κλπ
Πρόσθετες λειτουργίες για το άνοιγμα και την ειδοποίηση πόρτας
Σε συνέχεια των προηγούμενων πρόσθετων λειτουργιών με τις οποίες έχουν προικίσει οι κατασκευαστές ψυγείων τα νέα μοντέλα ψυγείων, είναι και οι λειτουργίας που είναι σχετικές με την λειτουργία της πόρτας του ψυγείου όπως:
Τα περισσότερα μοντέλα ψυγείων πλέον υποστηρίζουν (όχι βέβαια δεδομένο) την αλλαγή φοράς ανοίγματος της πόρτας (άνοιγμα προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά).
Καλό είναι να προσέχουμε και το αυτονόητο γιατί τυχόν λανθασμένος υπολογισμός και τοποθέτηση του ψυγείου στο χώρο μας, σε συνδυασμό με την αδυναμία αλλαγής της φοράς ανοίγματος της πόρτας, μπορεί να έχουν το δυσάρεστο αποτέλεσμα η χρήση του ψυγείου να είναι δύσχρηστη και εκνευριστική.
Λειτουργία που προσφέρουν «by default» τα σύγχρονα ψυγεία. Το ψυγείο το ανοίγουμε καθημερινά πάμπολλες φορές για τρόφιμα, νερό, κρέας κλπ.
Σε όλη αυτή η μηχανική πολλές φορές διαδικασία άνοιξε – κλείσε το ψυγείο, είναι λογικό κάποιες φορές να ξεχάσουμε την πόρτα ανοικτή (να μην κλείσει καλά το ψυγείο) και αυτό να έχει ως συνέπεια, πρόβλημα στην ψύξη, απώλεια θερμότητας, κίνδυνος στην διατήρηση των τροφίμων και φυσικά κατανάλωση περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οπότε αυτή η αυτόματη ειδοποίηση – alarm, μέσω χαρακτηριστικού και εκνευριστικού (αλήθεια..) ήχου, σε περίπτωση όπου η πόρτα μείνει (λίγο) ανοιχτή, μπορεί να αποβεί σωτήρια.
Ψυγείο No Frost & στατικό ψυγείο. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;
Στα ψυγεία τεχνολογίας «No-frost» όπως ήδη αναφέραμε δεν υπάρχει η επίπονη για το ψυγείο διαδικασία της απόψυξης για την αφαίρεση πάγου, αφού η συσκευή προλαμβάνει τη δημιουργία του στα εσωτερικά της τοιχώματα.
Τα ψυγεία δεν κατηγοριοποιούνται μόνο με τα ως άνω χαρακτηριστικά που έχουμε ήδη αναφέρει, αλλά και με βάσει τον τρόπο και τον βαθμό που παγώνουν τα τρόφιμα.
Έτσι όσα ψυγεία είναι No Frost (δεν πιάνουν πάγο) κατηγοριοποιούνται στα No Frost ή Total No Frost και Frost Free ή No Partial Frost. Πιο αναλυτικά:
Το ψυγείο Total No Frost δεν απαιτεί απόψυξη και μπορεί να περιορίσει τη συγκέντρωση μούχλας ή άσχημης μυρωδιάς στο εσωτερικό του με τη βοήθεια ενός απλού μοτέρ με ένα εξατμιστή και μιας συσκευής εξαερισμού για την διαχείριση του αέρα, ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός πάγου και να «αναπνέουν» τα τρόφιμα.
Ο πάγος που δημιουργείται είναι ξηρού τύπου και ενδέχεται να «στεγνώσει» τα φρέσκα τρόφιμα όπως π.χ. τα λαχανικά: γι αυτό και είναι μια καλή λύση να σκεπάζετε τα τρόφιμα με πλαστικό περιτύλιγμα προτού τα τοποθετήσετε στο ψυγείο.
Η στατική ψύξη είναι η ο πιο κοινός τρόπος ψύξης. Χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερα μοτέρ με δύο ξεχωριστά κυκλώματα, ένα για το θάλαμο συντήρησής και ένα για τον θάλαμο κατάψυξης.
Η ψύξη επιτυγχάνεται μέσω ενός αερίου που διαχέεται στο εσωτερικό του ψυγείου και της κατάψυξης μέχρι να επιτευχθεί η σωστή θερμοκρασία.
Τα στατικά ψυγεία με ανεμιστήρα λειτουργούν με την ίδια λογική όπως και τα στατικά ψυγεία, με την διαφορά ενός ανεμιστήρα που προστίθεται σε κατάλληλη θέση στο εσωτερικό του ψυγείου έτσι ώστε να διαχέει ομοιόμορφα τον κρύο αέρα και να συντηρεί καλύτερα τα τρόφιμα.
Και το στατικό ψυγείο και ο ανεμιστήρας χρειάζονται χειρωνακτική απόψυξη, τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο.
Αυτός είναι ο νέος τύπος ψυγείου που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός στατικού ή στατικού με ανεμιστήρα ψυγείου με αυτά του ψυγείου No Frost.
Ο θάλαμος ψύξης είναι στατικός ή με ανεμιστήρα, και διαθέτει ένα τύπο ψύξης που δεν στεγνώνει τα φαγητά. Η κατάψυξη είναι No Frost και δεν απαιτεί τη χρονοβόρα διαδικασία της χειρωνακτικής απόψυξης. Με αυτόν τον τρόπο τα πλεονεκτήματα των δύο κατηγοριών συνδυάζονται σε μία λύση.