Ψυγεία. Η ενεργειακή κλάση – ετικέτα των ψυγείων (οι 10 συνολικά κλάσεις από G έως Α+++), απόδοση και συγκριτικός πίνακας εξοικονόμησης ενέργειας. Σήμανση με κλιματικές ζώνες & συνθήκες θερμοκρασίας. Η Ελλάδα και η «ST» κλιματική ζώνη
Βρες ψυκτικό για άμεση επισκευή – service ηλεκτρικού οικιακού ή επαγγελματικού ψυγείου στο HelpPost.gr (επιλεγμένος συνεργάτης του 11888 giaola). Ψυκτικός και ραντεβού για βλάβες σε πόρτα, λάστιχα, μοτέρ, υγρά κλπ.
Ψυκτικός για επισκευή – service ψυγείου. Πόρτα, λάστιχα, μοτέρ, υγρά
Ενεργειακή κλάση ψυγείων – Οι κλάσεις από το A+++ μέχρι και το G
H Ενεργειακή Κλάση μίας συσκευής, συμβολίζεται από ένα γράμμα του λατινικού Αλφάβητου, από το A μέχρι και το G, με το Α να αντιπροσωπεύει την μικρότερη κατανάλωση και το G την μεγαλύτερη κατανάλωση.
Κάθε κλάση δεν δηλώνει πόση ενέργεια καταναλώνει μία συσκευή, αλλά εμπεριέχει ένα εύρος καταναλώσεων.
Τα μοντέλα των ψυγείων – όπως και όλων των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών – κατατάσσονται σε ενεργειακές κλάσεις με βάση τη σύγκριση της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος που παρουσιάζουν, σε σχέση με την κατανάλωση συσκευών αναφοράς ίδιου μεγέθους και τύπου (μόνο ψύξης ή ψύξης – κατάψυξης).
Τα μοντέλα των ψυγείων κατατάσσονται σε 10 συνολικά ενεργειακές κλάσεις.
Όλα τα ψυγεία που καταφέρνουν να πιστοποιηθούν, είτε βρίσκονται στο Α, είτε στο G, η λειτουργία τους, χαρακτηρίζεται ως οικονομική & φιλική προς το περιβάλλον.
Τα ψυγεία που εντάσσονται στην ενεργειακή κλάση «Α+++» αποτελούν τα πλέον αποδοτικά – οικονομικά, ενώ όσα ανήκουν στη κατηγορία «G» είναι τα λιγότερα αποδοτικά και πιο ενεργοβόρα.
Γενικά να θυμόμαστε ότι τα ψυγεία κλάσης A +, A ++ και A +++ εγγυώνται, για ίδια χρήση σε όλους τους τύπους συσκευής, μέγιστη εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) – ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.
Από το 2020, οι ενεργειακές ετικέτες όλων των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών θα εμφανίζουν νέα κλίμακα για τις ενεργειακές κλάσεις με καινούριο συμβολισμό για κάθε βαθμίδα κι αρκετά αυστηρότερα κριτήρια κατάταξης των προϊόντων σε αυτές.
Η αρχή θα γίνει με την πρώτη ομάδα προϊόντων που περιλαμβάνει τα ψυγεία, τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια – στεγνωτήρια ρούχων, τα πλυντήρια πιάτων και τις λάμπες με στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2030 με τους θερμοσίφωνες και τις συσκευές θέρμανσης.
Με την καινούρια διαβάθμιση για όλες τις κατηγορίες συσκευών, στις ενεργειακές «ετικέτες» οι κλάσεις θα ξεκινούν από την G (για τα πιο ενεργοβόρα μοντέλα) και θα φτάνουν στην Α (για τα πιο αποδοτικά)
Ετικέτα – σήμανση ενεργειακής κλάσης. Πίνακας σημάνσεων & ενδείξεων
Σε κάθε συσκευή ψυγείου που θα βρείτε σε ένα κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών οικιακών λευκών συσκευών θα δείτε σε περίοπτη θέση την ενεργειακή ετικέτα – κλάση και σήμανση που συνοδεύει κάθε ψυγείο.
Η κάθε ετικέτα αναγράφει όλες τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται ένα καταναλωτής – υποψήφιος αγοραστής μίας λευκής οικοσυσκευής, εν προκειμένου ενός ψυγείου, προκειμένου να πάρει την βέλτιστη – κατά την γνώμη του – απόφαση αγοράς για το μοντέλο και μάρκα ψυγείου που θα αγοράσει.
Στην κάθε πληροφοριακή ετικέτα με την ενεργειακή κλάση του ψυγείου και όχι μόνο, όπως φαίνεται στις παραπάνω εικόνες, ο καταναλωτής – αγοραστής θα αντλήσει πληροφορίες όπως:
- Όνομα/επωνυμία ή εμπορικό σήμα του προμηθευτή ψυγείου/ ψυγειοκαταψύκτη
- Μοντέλο ψυγείου/ ψυγειοκαταψύκτη
- Τάξη ενεργειακής απόδοσης
- Ετήσια κατανάλωση ενέργειας (εκφρασμένη σε kWh/έτος)
- Άθροισμα των όγκων αποθήκευσης όλων των θαλάμων τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια απονομής αστέρων π.χ. θερμοκρασία λειτουργίας > – 6 °C (εκφρασμένο σε lt)
- Άθροισμα των όγκων αποθήκευσης όλων των θαλάμων αποθήκευσης κατεψυγμένων τροφίμων τα οποία πληρούν τα κριτήρια απονομής αστέρων π.χ. θερμοκρασία λειτουργίας<– 6 °C (εκφρασμένο σε lt)
- Εκπομπές αερόφερτου ακουστικού θορύβου (εκφρασμένες σε dB)
Ψυγείο, Ψυγειοκαταψύκτης. Συγκριτικός Πίνακας Εξοικονόμηση ενέργειας
Ψυγείο – Ψυγειοκαταψύκτης. Συγκριτικός Πίνακας Εξοικονόμηση ενέργειας βάσει της ενεργειακής κλάσης, δηλαδή της ενεργειακής ταξινόμησης των συσκευών ψυγείου και ψυγειοκαταψύκτη.
Ο παραπάνω πίνακας παρουσιάζει αναλυτικά την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται από την αντικατάσταση ενός ψυγείου / ψυγειοκαταψύκτη συγκεκριμένης τάξης ενεργειακής απόδοσης, με ψυγεία/ ψυγειοκαταψύκτες ανώτερης τάξης.
Για παράδειγμα η αντικατάσταση μιας συσκευής τάξης ενεργειακής απόδοσης D με μια συσκευή τάξης ενεργειακής απόδοσης Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 62%, ενώ η αντικατάστασή της με μια συσκευή τάξης ενεργειακής απόδοσης Α+++, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 79%.
Τα παραπάνω συγκριτικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας υπολογίζονται βάσει της μέσης τιμής του εύρους του δείκτη ενεργειακής απόδοσης κάθε τάξης.
Οι συγκρινόμενες συσκευές πρέπει να έχουν ισοδύναμα λειτουργικά χαρακτηριστικά (π.χ. οι όγκοι των θαλάμων συντήρησης και κατάψυξης των συγκρινόμενων συσκευών να είναι ίδιοι).
Κλιματική ζώνη – Συνθήκες θερμοκρασίας – Υποτροπικό κλίμα στη Ελλάδα
Οι γενικότερες συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν στο χώρο τοποθέτησης του ψυγείου, την κουζίνα ή τον ενιαίο χώρος κουζίνας – σαλόνι, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ομαλή, απρόσκοπτη, οικονομική και αποδοτική λειτουργία του ψυγείου.
Τα ψυγεία – όπως και κάθε ηλεκτρική οικιακή συσκευή – είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να λειτουργούν μέσα σε κάποια στάνταρ – προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται από τον κατασκευαστή τους.
Έτσι, τα ψυγεία εκτός των άλλων παραμέτρων – στάνταρ ορίζεται από τον κατασκευαστή να λειτουργούν κανονικά – ομαλά εντός συγκεκριμένου εύρους θερμοκρασιών.
Οι κατασκευές λευκών οικιακών συσκευών – ψυγείων είναι μεγάλες εταιρείες κολοσσοί με δίκτυο πωλήσεων – αντιπροσώπων σε όλη την υφήλιο, σε όλο τον κόσμο και όλα σχεδόν τα κράτη
Για το κάθε μοντέλο που παράγουν με ίδια ονομασία, εμφάνιση κλπ στοχεύοντας σε διαφορετικές περιοχές πώλησης σε όλο τον πλανήτη με διαφορετικό κλίμα και συνθήκες θερμοκρασίας, έχουν και κατά περίπτωση και διαφορετική «ετικέτα» για την κατάλληλη «κλιματική ζώνη» στην οποία λειτουργούν κανονικά.
Το εύρος των θερμοκρασιών στο οποίο το ψυγείο αναμένεται να ψύξει επαρκώς τα τρόφιμα χωρίς να καταναλώνει πρόσθετη ενέργεια, περιγράφεται από την κλιματική ζώνη.
Κάθε μοντέλο ψυγείου κυκλοφορεί στην αγορά σε τέσσερις παραλλαγές, ανάλογα με την κλιματική ζώνη για την οποία προορίζεται. Η χώρα μας ανήκει στην υποτροπική ζώνη, κάτι που σημαίνει πως πρώτα από όλα η συσκευή θα πρέπει να φέρει την ένδειξη «ST (Sub Tropical)»
Η Ελλάδα έχει υποτροπικό κλίμα, άρα το ψυγείο που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι κλιματικής ζώνης ST (Sub Tropical)
Εάν μένετε βέβαια σε ορεινή περιοχή με εύρος θερμοκρασιών +10oC έως +32oC τότε ίσως σας ταιριάζει η κλιματική ζώνη «SN (Sub Normal)»
Αν και η κλιματική κλάση θα πρέπει να είναι ίδια για όλες τις συσκευές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αυτό φυσικά δεν ισχύει για την ενεργειακή τους κλάση, δηλαδή για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.
Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η συσχέτιση μεταξύ των κλιματικών ζωνών και του εύρους των θερμοκρασιών.
Κλιματική ζώνη | Εύρος θερμοκρασιών |
---|---|
Κλιματική ζώνη Ν (Normal) | Από +16oC έως +32oC |
Κλιματική ζώνη SN (Sub Normal) | Από +10oC έως +32oC |
Κλιματική ζώνη ST (Sub Tropical) | Από +18oC έως +38oC |
Κλιματική ζώνη T (Tropical) | Από +18oC έως +43oC |