Φρέσκα ψάρια και είδη ιχθυοπωλείου – αλιεύματα τον Νοέμβριο. Ποια είναι τα ψάρια – οστρακοειδή (θαλασσινά, ιχθυοτροφείου) εποχής Νοεμβρίου. Εποχικότητα & κατηγορίες ψαριών, συμβουλές αγοράς – Fish Guide, είδη και κλίμακες αλιείας.
Ψάρια Μαΐου. Λίστα με τα πιο φρέσκα ψάρια τον Νοέμβριο. Είδη ιχθυοπωλείου εποχής, κατάλληλα προς μαγείρεμα (βραστά, τηγανητά, ψητά, σχάρα, φούρνο) τον Νοέμβρη για υγιεινή διατροφή. Δες τη λίστα εποχιακής διαθεσιμότητας.
Μαγείρεμα ψαριών βραστά, τηγανητά, ψητά, στην σχάρα ή φούρνο
Ψάρια, καταλληλόλητα ανά εποχή (φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι), επειδή γνωστή η παροιμία «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο» και Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν πως ακόμα και τα ψάρια είναι εποχιακά.
Πολλά από τα ψάρια αποτελούν σήμερα σημαντικότατες πηγές διατροφής στον κόσμο με πρώτης τάξεως θρεπτικά συστατικά όπως ζωικές πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες καθώς και πολλά άλλα πολύτιμα στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία.
Ως εποχή του κάθε ψαριού ορίζεται το διάστημα εκείνο κατά το οποίο έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του, υπάρχει άφθονη τροφή στο βυθό, δεν είναι περίοδος αναπαραγωγής.
Κανένα είδος ψαριού αυτή τη στιγμή δε βρίσκεται εκτός κινδύνου, με τα περισσότερα είδη, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, να υπεραλιεύονται ή να είναι πλήρως εκμεταλλευμένα.
Η προστασία των θαλασσών όμως περνάει και από το πιάτο μας! Με το να γίνουμε πιο υπεύθυνοι καταναλωτές, θα δούμε τις ελληνικές θάλασσες να γεμίζουν και πάλι με ψάρια.
Ψάρια Νοεμβρίου. Φρέσκα είδη ιχθυοπωλείου τον Νοέμβριο
Συμβουλευτείτε τη λίστα εποχιακής διαθεσιμότητας (κυρίως για τα νερά των Ελληνικών θαλασσών) με τα φρέσκα ψάρια του Νοεμβρίου.
Μήνες | Ψάρια |
Ιανουάριος | Λαυράκι, γόπες, τσιπούρες, σαργοί, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σφυρίδα, βραστόψαρα, γλώσσα, λυθρίνια, ροφός, σκορπίνα, συναγρίδα, μαρίδα, χειλού, καλαμάρια, χταπόδι, στρείδια, μύδια |
Φεβρουάριος | Σιπούρες, σαργοί, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, λούτσος, βραστόψαρα, γλώσσα, γόπα, λυθρίνια, παλαμίδα, σαφρίδια, σκορπίνες, σπήρα, συναγρίδα, σφυρίδα, μαρίδα, χειλού χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, μύδια, στρείδια |
Μάρτιος | Συναγρίδες, σφυρίδες, γαύρος, λυθρίνια, τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδα, σπάρος, μαίνουλα, στήρα, ροφός, χέλι |
Απρίλιος | Τσιπούρες, σαργοί, μπαρμπούνια, μουρμούρα, αθερίνα, γαλέος, γαύρος, ζαργάνα, κουτσομούρες, λούτσος, λυθρίνια, παλαμίδα, σαρδέλα, σαφρίδια, σκορπίνες, σκουμπρί, συναγρίδα, σφυρίδα, τόνος, φαγκρί, σπάρος, μαίνουλα, στήρα, ροφός, χέλι, χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, μύδια, στρείδια, αστακός |
Μάιος | Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σκαθάρι, αστακός, αθερίνα, γαλέος, γαρίδες, γαύρος, γόπες, ζαργάνα, καλαμάρια, κολιός, κουτσομούρες, λυθρίνια, μαγιάτικο, μελανούρια, μπαρμπούνια, μύδια, ξιφίας, σαρδέλα, σαφρίδια, σκουμπρί, συναγρίδα, σφυρίδα, τόνος, φαγκρί, παλαμίδα, σπάρος, μαίνουλα, ροφός, χέλι |
Ιούνιος | Σαρδέλες, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρος, σαφρίδια, αστακός, γαρίδες, γαύρος, γόπες, μελανούρια, μπαρμπούνια, μύδια, ξιφίας, ροφός, σκουμπρί, τόνος, σουπιές, φαγκρί, σάλπα, συναγρίδα |
Ιούλιος | Σαρδέλες, γάβρους, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρο, γαύρος, αστακός, γαρίδες, γόπα, μαγιάτικο, μελανούρι, μύδια, ξιφίας, σαρδέλες, σαφρίδι, σκουμπρί, σουπιά, τόνος, ροφός, σάλπα, συναγρίδα |
Αύγουστος | Σαρδέλες, γάβρους, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρος, σαρδέλα, γαρίδες, αστακός, γόπα, μαγιάτικο, μελανούρι, κολιός, ξιφίας, σαφρίδι, τόνος, λούτσος, σάλπα, συναγρίδα |
Σεπτέμβριος | Πελαγίσιος μπακαλιάρος, μπαλάδες, γαύρος, μαγιάτικο, γόπα, μελανούρι, κολιός, λυθρίνι, σκουμπρί, ξιφίας, σαρδέλα, σαφρίδι, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα |
Οκτώβριος | Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα |
Νοέμβριος | Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, τόνος, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα |
Δεκέμβριος | Γόπες, τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, βραστόψαρα, γλώσσες, καλαμάρια, κουτσομούρες, λυθρίνια, μπαρμπούνια, σαφρίδια, στρείδια, συναγρίδα, σφυρίδα, χταπόδι, μαρίδα, χειλού |
Περίοδος αλιείας. Εποχικότητα και κατηγορίες ψαριών
Η εποχικότητα των ψαριών καθορίζεται με βάση την αναπαραγωγική περίοδο κάθε είδους και την επιτρεπόμενη περίοδο αλιείας για κάθε αλιευτικό εργαλείο.
Παράλληλα, υπάρχει εποχιακή απαγόρευση αλιείας συγκεκριμένων ειδών, όπως για παράδειγμα του αστακού από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο.
Η θεσμοθέτηση της εποχικότητας έχει στόχο την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών ώστε να υπάρχει ανανέωση του πληθυσμού τους.
Για παράδειγμα, απαγορεύεται η αλιεία με συρόμενα εργαλεία το καλοκαίρι, επειδή τα περισσότερα είδη ψαριών στη Μεσόγειο αναπαράγονται τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στην αγορά έχει επικρατήσει η διάκριση των ψαριών σε Α, Β και Γ κατηγορίες ποιότητας.
Τα κριτήρια δεν είναι πάντα σαφή, συνήθως όμως ως Α κατηγορίας θεωρούνται τα πιο καλοσχηματισμένα, τα πιο σπάνια ή μεγάλα ψάρια, τα πιο δύσκολα στη συντήρηση ή ακόμα και τα νοστιμότερα.
Επιπλέον, η κατάταξη σε κατηγορίες συχνά αντανακλά τις τιμές των ψαριών ή και τις διαμορφώνει.
Τι δε μας λένε όμως οι κατηγορίες των ψαριών;
Αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι ότι όλα τα είδη ψαριών, ανεξαρτήτως κατηγορίας, έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν τις ίδιες πολύτιμες ουσίες στον οργανισμό μας.
Ένα ψάρι δηλαδή της Γ’ κατηγορίας μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμο με ένα ψάρι της Α’ κατηγορίας.
Επιπλέον, η κατηγοριοποίηση των ψαριών δε λαμβάνει υπόψη της τη βιωσιμότητα των ειδών και επομένως δε μας δίνει καμία σχετική πληροφορία
Συμβουλές αγοράς ψαριών. Γνώρισε καλύτερα τα ψάρια που αγοράζεις!
Ρώτα για το πώς και πού ψαρεύτηκε και απόφυγε τα είδη που έχουν αλιευθεί με καταστροφικές πρακτικές (π.χ. η κουτσομούρα αλιεύεται κυρίως από μηχανότρατες και η σαρδέλα και ο γαύρος από γρι γρι).
Απόφυγε το γόνο. Αν μάλιστα βρεις γόνο στην αγορά, ενημέρωσε την Greenpeace για τον τόπο και την ημερομηνία πώλησης, καθώς και για το είδος του ψαριού.
Αγόρασε ψάρια στην εποχή τους, δηλαδή όχι την περίοδο αναπαραγωγής. Αν δε γνωρίζεις ποια είναι αυτή, ρώτα τον ιχθυοπώλη.
Ζήτα από τον ιχθυοπώλη σου να φέρνει ψάρι που έχει αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο, από μικρούς παράκτιους ψαράδες.
Σκέψου ότι έτσι θα ενισχύσεις και την τοπική οικονομία σε διάφορες παράκτιες περιοχές της χώρας.
Αγόρασε απευθείας ψάρι από τους παράκτιους ψαράδες στα καΐκια τους (θα τους βρεις σε πολλά λιμάνια της χώρας, ακόμα και κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα).
Θα γνωρίσεις νέα είδη ψαριών και αν δεν ξέρεις πώς να τα μαγειρέψεις, μη διστάσεις να ρωτήσεις τους ίδιους τους ψαράδες.
Απόφυγε τα είδη υδατοκαλλιέργειας. Οι υδατοκαλλιέργειες, με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα, επιβαρύνουν τις θάλασσές μας ακόμα περισσότερο.
Fish Guide. Στην κουζίνα… μην ψαρώνεις!
Μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για να μην.. ψαρώνεις με τα ψάρια στην κουζίνα!
Η μυρωδιά του θα θυμίζει θάλασσα. Αν το ψάρι δεν είναι φρέσκο, έχει δυσάρεστη μυρωδιά. Θα έχει λαμπερά μάτια και όχι θολά ή βουλιαγμένα.
Τα βράγχια του θα έχουν έντονο κόκκινο ή ροζ χρώμα και θα είναι υγρά.
Το χρώμα του θα είναι λαμπερό, το δέρμα του σκληρό και γενικά δε θα παρουσιάζει παραμορφώσεις. Τα λέπια του θα είναι λαμπερά.
Ξέπλυνε το καλά και αφαίρεσε όλα τα εντόσθια, κάνοντας μία τομή κατά μήκος της κοιλιάς του.
Αφαίρεσε τα λέπια με ένα μαχαίρι (υπάρχουν και ειδικά εργαλεία gia τα λέπια) από την ουρά προς το κεφάλι.
Αφαίρεσε τα βράγχια και πλύνε καλά το ψάρι εσωτερικά και εξωτερικά. Για να μη μυρίζουν άσχημα τα χέρια σου, πριν το καθάρισμα πέρασε τα με αλάτι.
Επίσης, για να μη γεμίσει η κουζίνα με λέπια, αφαίρεσε τα μέσα σε μία λεκάνη με νερό.
Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και πειραματίσου!
Βραστά, τηγανητά, σούπα, ψητά, σκέτα ή με συνοδεία λαχανικών, ρυζιού ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει, τα ψάρια μπορούν να προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων και συνδυασμών.
Αν δεν ξέρεις πώς να μαγειρέψεις ένα συγκεκριμένο είδος ή απλά θέλεις να δοκιμάσεις καινούριες συνταγές, μη διστάσεις να ψάξεις στο διαδίκτυο για συνταγές.
Αιθέρια έλαια, φλούδες από λεμόνια και πορτοκάλια, κανέλα και γαρύφαλλο, είναι οι φιλικοί προς το περιβάλλον σύμμαχοί μας για να διώξουμε τις άσχημες μυρωδιές από την κουζίνα μας.
Πώς:
1) Ρίξε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια σε βραστό νερό.
2) Αφού ψήσεις το ψάρι, βάλε στο σβησμένο φούρνο και ενώ ακόμα καίει, ένα ταψάκι με λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια.
Είδη αλιείας. Παράκτια και πελαγική αλιεία
Η παράκτια αλιεία διεξάγεται με μικρές, ξύλινες συνήθως βάρκες, μήκους 4 έως 12 μέτρων, οι οποίες χρησιμοποιούν κυρίως στατικά δίχτυα (δίχτυα που δεν μετακινούνται αλλά οι οργανισμοί συλλαμβάνονται σε αυτά), παραγάδια βυθού (αγκιστρωτά στατικά εργαλεία, που αλιεύουν με την χρήση δολώματος) και παγίδες.
Στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου, κολυμπούν πάνω από 700 είδη ψαριών πολλά από τα οποία είναι εμπορικά, όπως η γόπα και οι σαρδέλες, αλλά και ο «βασιλιάς» των εμπορικών ψαριών, ο ερυθρός τόνος, που έρχεται στην κλειστή μεσογειακή λεκάνη αποκλειστικά για να γεννήσει.
Απ’ άκρη σ’ άκρη, μικρά ψαροκάικα λικνίζονται στον ρυθμό των κυμάτων, και χιλιάδες παράκτιοι ψαράδες ρίχνουν και μαζεύουν καθημερινά τα δίχτυα τους για να βγάλουν το ψωμί τους.
Από αρχαιοτάτων χρόνων, αυτοί οι ψαράδες αποτελούν ένα κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό σύνολο, αφού αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού αλιευτικού στόλου και 60% των θέσεων εργασίας στον κλάδο.
Πελαγικά ψάρια ονομάζονται τα ψάρια που δεν ζουν κοντά στο βυθό της θάλασσας. Ζουν στην πελαγική ζώνη ενός ωκεανού ή μιας λίμνης – σε αντίθεση με τα βενθικά ψάρια που ζουν κοντά στον πυθμένα.
Οι παράκτιοι ψαράδες στη χώρα μας είναι οι πρώτοι που νιώθουν τις συνέπειες της υπεραλίευσης, βλέποντας την ψαριά τους να μειώνεται καθημερινά και την επιβίωση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Η μεγάλη ποικιλία ψαριών που πιάνουν, σπάνια φτάνει σε περιοχές μακριά από εκεί που ψαρεύουν, με αποτέλεσμα η αγορά να μονοπωλείται από τα ψάρια που αλιεύουν οι μηχανότρατες και τα γρι γρι.
Δήλωσε και εσύ την υποστήριξή σου στους παράκτιους ψαράδες και διεκδίκησε την πρόσβαση σε παράκτιο ψάρι, που αλιεύεται με βιώσιμο τρόπο.
Aλιευτικός στόλος. Επαγγελματική αλιεία και κλίμακες αλιείας.
Η επαγγελματική αλιεία μπορεί να διαχωριστεί σε τρεις κατηγορίες με βάση το μέγεθος των σκαφών, τη χωρητικότητά τους, τη χωρική εξάπλωση της δραστηριότητάς τους και τη χρονική διάρκεια των ταξιδιών τους.
Με βάση αυτόν τον διαχωρισμό ο αλιευτικός στόλος διαχωρίζεται σε
Μικρή παράκτια αλιεία (αλιεία μικρής κλίμακας με χρήση παραδοσιακών εργαλείων, μικρά ταξίδια και περιορισμένα ή καθόλου τεχνολογικά μέσα),
Μέση αλιεία (αλιεία μεσαίας κλίμακας με χρήση εξελιγμένων αλιευτικών εργαλείων, ολιγοήμερα ταξίδια και εκτεταμένη χρήση τεχνολογικών μέσων) και
Βιομηχανοποιημένη ή υπερπόντια αλιεία (αλιεία μεγάλης κλίμακας, πολυήμερα και μακρινά ταξίδια και σκάφη τεχνολογικά εξοπλισμένα).
Οι διαφορές μεταξύ των κατηγοριών (η μεσαίας κλίμακας αλιεία έχει συγχωνευτεί με τη βιομηχανοποιημένη, γιατί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά) είναι μεγάλες, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η αλιεία μικρής κλίμακας, που για τα ελληνικά δεδομένα μπορεί να ταυτιστεί με την παράκτια αλιεία (coastal fisheries).
Στις ελληνικές θάλασσες, όπου δεν πραγματοποιείται μεγάλης κλίμακας βιομηχανοποιημένη αλιεία, τα μεγαλύτερα αλιευτικά σκάφη ανήκουν στην κατηγορία της μέσης αλιείας (mid-scale fisheries).
Η μέση αλιεία περιλαμβάνει τα γρι-γρι, που χρησιμοποιούν το αλιευτικό εργαλείο γρι-γρι και τις μηχανότρατες που χρησιμοποιούν το αλιευτικό εργαλείο τράτα βυθού.
Υπάρχουν ωστόσο και κάποια σκάφη (περίπου 100) που μπορούν να δραστηριοποιούνται και ως μηχανότρατες και ως γρι-γρι.
Στην Ελλάδα η μικρής κλίμακας παράκτια αλιεία δραστηριοποιείται ολόκληρο το έτος στην παράκτια ηπειρωτική ακτογραμμή και στα νησιά.
Οι παράκτιοι ψαράδες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο ποικίλα παραδοσιακά αλιευτικά εργαλεία (απλάδια και μανωμένα δίχτυα, παραγάδια και παγίδες σε πολλές τοπικές παραλλαγές), τα οποία εναλλάσσουν ανάλογα με τα είδη-στόχους.
Τα παράκτια σκάφη, που συνήθως είναι παραδοσιακά σκαριά, υπολογίζονται σε 15.500 περίπου (στοιχεία για το 2014).
Αφίσες – Photo Gallery ειδών παράκτιας και πελαγικής αλιείας
Ακολουθεί μία λίστα – Photo Gallery με φωτογραφίες ειδών παράκτιας και πελαγικής αλιείας.
Εικόνες με ψάρια και ονομασία τους για να τα αναγνωρίζεται εύκολα κατά την αγορά τους.
Οι Ιχθύες, κοινώς Ψάρια – Wikipedia
Οι Ιχθύες, κοινώς Ψάρια, (λατιν. Pisces), αποτελούν μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη ομοταξία των σπονδυλωτών ζώων που φέρονται προσαρμοσμένα στην υδρόβια ζωή.
Ορίζονται ως η ομάδα σπονδυλωτών και χονδρωτών που δεν έχουν άκρα με δάκτυλα.
Αυτός ο αρνητικός ορισμός δείχνει ότι τα ψάρια είναι μία παραφυλετική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τις λαμπραινες, τους οστεϊχθύες και τους χονδροιχθύες. Αποτελείται από συνολικά 32.000 είδη οργανισμών.
Τα ψάρια κινούνται γενικά με πτερύγια, φέρουν λέπια και αναπνέουν με βράγχια. Πρόκειται για ζώα ψυχρόαιμα με έντονο το φαινόμενο της ποικιλοθερμίας.
Βρίσκονται σχεδόν σε κάθε υδάτινο οικοσύστημα, από τα βουνά μέχρι τις αβύσσους.
Από τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί φέρονται να ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά που υπολογίζεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια.
Πρώτα γνωστά ζώα που έμοιαζαν με ψάρια ήταν τα οστρακόδερμα. Σήμερα φέρονται αναγνωρισμένα περισσότερα από 30.000 είδη ψαριών.
Ψάρια στο αλμυρό και γλυκό νερό, αφρόψαρα και πετρόψαρα
Κάποια από αυτά ζουν στο αλμυρό νερό και κάποια άλλα στο γλυκό χαρακτηριζόμενα αντίστοιχα, καθώς και άλλα κοντά στην επιφάνεια του νερού, (αφρόψαρα), άλλα κοντά σε βράχους, (πετρόψαρα), και άλλα στο βυθό, (βαθύβια ή αβυσσαία).
Πολλά από αυτά αποτελούν σήμερα σημαντικότατες πηγές διατροφής στον κόσμο με πρώτης τάξεως θρεπτικά συστατικά όπως ζωικές πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες καθώς και πολλά άλλα πολύτιμα στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία.
Σήμερα το ψάρεμα έχει αναχθεί σε βιομηχανική κλίμακα παγκοσμίως με χρησιμοποίηση αεροπλάνων, ραντάρ και σόναρ (εντοπισμό με υπερήχους).
Ένα μέρος των αλιευμάτων καταναλίσκονται φρέσκα, ένα άλλο μέρος διακινούνται κατεψυγμένα ή σε κονσέρβες ή ακόμα συντηρούμενα (παστά ή καπνιστά), ενώ κάποια είδη ψαριών υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία και μετατρέπονται ανάλογα με ξήρανση ή κονιοποίηση σε ψαράλευρα ή για παραγωγή βιταμινών ή διαφόρων ελαίων (π.χ. μουρουνέλαιο).