Το Πασχαλινό τσουρέκι. Μυστικά για το ζύμωμα, το ψήσιμο και την επιλογή των σωστών υλικών, για να κάνουμε αφράτα, νόστιμα και παραδοσιακά, πασχαλινά τσουρέκια.
Πασχαλινό τσουρέκι. Συνταγή – Υλικά | Easter brioche
Το πιο γνωστό γλυκό του Πάσχα στην Ελλάδα είναι το τσουρέκι, πολίτικο τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα super markets. Βασικό χαρακτηριστικό του να είναι αφράτο.
Συνήθως χρησιμοποιούμε βούτυρο, όμως αυτό που κάνω χρησιμοποιώντας μια παλιά συνταγή έχει ελαιόλαδο και αλισίβα. Γίνεται όμως εξίσου αφράτο και χωρίς την χρήση της τελευταίας.
Ουσιαστικά το τσουρέκι είναι ένα μαλακό, αφράτο, γλυκό ψωμί, που βρίσκουμε και σε πολλές άλλες χώρες, λίγο διαφοροποιημένο αλλά με τα βασικά του στοιχεία να μένουν ίδια.
Πασχαλινό τσουρέκι – Υλικά
- 250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 1000 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 4 αυγά
- 2 κρόκους αυγών
- 350 γραμμάρια ζάχαρη
- 40 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
- 250 ml. φρέσκο γάλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 20 ml. ουίσκι ή μπράντι ή μαύρο ρούμι
- 5 γραμμάρια μαχλέπι
- 5 γραμμάρια μαστίχα
- 1 αυγό για επικάλυψη
- Αμύγδαλο φιλέ
Πασχαλινό τσουρέκι. Συνταγή – Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη μαγιά με λίγο ζάχαρη, αλεύρι και χλιαρό γάλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά και τέλος προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.
Τα χτυπάμε όλα μαζί για περίπου 15 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 15 λεπτά.
Δένουμε σε τσουρέκι και αφήνουμε στο ταψί άλλα 15 λεπτά να φουσκώσει. Αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
via: Ucook – Βησσαρίων Παρθένης
Tip για το Πασχαλινό Τσουρέκι
Αν θέλετε να τα αποθηκεύσετε το πασχαλινό τσουρέκι σας, μπορείτε να το τυλίξτε με μια μεμβράνη και με μια χοντρή πλαστική σακούλα από πάνω. στη συνέχεια το βάζετε στην κατάψυξη για 1 μήνα και να τα βγάλετε 8 ώρες πριν να το καταναλώσετε.