Χαλβάς. Μάθετε τα πάντα για τον χαλβά. Ποια τα οφέλη του, τα θρεπτικά συστατικά, πόσες θερμίδες έχει. Τα είδη του χαλβά (Σησαμένιος, Σιμιγδαλένιος, Φαρσάλων).
Χαλβάς. Ποια τα οφέλη, τα θρεπτικά συστατικά, πόσες θερμίδες έχει
Ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά γλυκίσματα της Σαρακοστής και όχι μόνο.
Πολλοί τον έχουν συνδέσει με την Καθαρά Δευτέρα, μπορεί όμως να καταναλωθεί οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.
Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό.
Τον συναντούμε σε διάφορες χώρες της Μεσογείου και της Ανατολής και στην Ελλάδα διαδόθηκε από πρόσφυγες της Σμύρνης (χαλβατζήδες πρόσφυγες) όπου πουλούσαν χαλβάδες σε μικρές παράγκες.
Τα είδη του χαλβά. Σησαμένιος, Σιμιγδαλένιος, Φαρσάλων, Κετέν
Με το όνομα χαλβάς χαρακτηρίζεται μια ποικιλία από διαφορετικά γλυκίσματα, τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν).
Σε μερικές χώρες χρησιμοποιούν και υλικά όπως καρότο, ρεβίθι ή παπάγια και γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι, γλυκόζη, χαρουπόμελο).
Για ποικιλία στις γεύσεις ή σαν διακόσμηση, προστίθενται συνήθως διάφοροι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, σταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά (βανίλια, γαρύφαλλο, κανέλα, κάρδαμο, κρόκος), μέλι, κακάο ή σοκολάτα, ξύσμα ξινών φρούτων ή/και κομματάκια από αυτά.
Επίσης από χυμούς φρούτων ή άλλα φυσικά αρωματικά παρασκευάσματα (ροδόνερο, αφεψήματα λουλουδιών).
Παρασκευάζεται από ταχίνι (λιωμένο σουσάμι), το οποίο συνδυάζεται με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι, ενώ στο χαλβά εμπορίου χρησιμοποιείται επίσης φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή στέβια κλπ με μαστιχώδη υφή.
Παρασκευάζεται από χοντρό σιμιγδάλι, σιρόπι από νερό και ζάχαρη και ελαιόλαδο και δεν πωλείται στην αγορά. Η υφή του είναι νωπή και μαλακή.
Παρασκευάζεται κυρίως από νισεστέ (συνήθως από ρύζι ή από καλαμπόκι – κορν φλάουρ), βούτυρο, νερό και ζάχαρη, ενώ έχει λιπαρή και πολύ μαλακιά υφή.
Παρασκευάζεται από μια κολλώδη μάζα κυρίως από αλεύρι και ζάχαρη ενώ η υφή του είναι νηματοειδής σαν βαμβάκι.
Στην αγορά θα βρείτε πολλά από τα είδη του χαλβά όπου τους έχει προστεθεί κακάο, ξηροί καρποί, σοκολάτα και μέλι.
Θρεπτική αξία του χαλβά (αφορά όλα τα είδη) | Θερμίδες χαλβά
- Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του χαλβά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του, συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και ενισχύει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
- Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, λόγω των αμινοξέων που περιέχει γι ‘ αυτό και προτιμάται από πολλούς χορτοφάγους.
- Λόγω τις υψηλής περιεκτικότητας μετάλλων ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, δυναμώνει τα οστά και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών.
- Έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω την περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπου βοηθούν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Όσο υγιεινός κι να είναι, δεν σημαίνει ότι είναι και «αθώος» σε θερμίδες. Βέβαια τίποτα δεν παχαίνει εάν καταναλώνεται με μέτρο και αν επιλέξετε χαλβά για γλυκό απ’ ότι μία πάστα για παράδειγμα, σίγουρα αποτελεί ιδανική επιλογή.
- Χαλβάς Σιμιγδαλένιος βουτύρου (μερίδα) 270 (θερμίδες)
- Χαλβάς σιμιγδαλένιος βουτύρου (1 κουτ. σούπας) 55 (θερμίδες)
- Χαλβάς σιμιγδαλένιος αμυγδάλου (μερίδα) 355 (θερμίδες)
- Χαλβάς σιμιγδαλένιος αμυγδάλου (1 κουτ. σούπας) 85 (θερμίδες)
- Χαλβάς Μπακάλη (100 γρμ.) 330 (θερμίδες)
- Χαλβάς Μπακάλη (1 μικρή πηρουνιά) 45 (θερμίδες)