Αρχική » Διατροφή » Βότανα - Γιατροσόφια » Τα βότανα που βοηθούν στην πίεση αίματος και σε υπέρταση
Τα βότανα που βοηθούν στην πίεση αίματος και σε υπέρταση

Τα βότανα που βοηθούν στην πίεση αίματος και σε υπέρταση

Τα βότανα που ρίχνουν την πίεση. Ποια βότανα μειώνουν την ένταση της πίεσης του αίματος και βοηθούν στη ρύθμιση της υπέρτασης. Ροφήματα και πώς να τα ετοιμάσετε.

Πίεση αίματος και ρύθμισης της υπέρτασης – υπερτασικοί

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος.

Υπέρταση ονομάζεται η πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση στις αρτηρίες του σώματος, με αποτέλεσμα η καρδιά να αναγκάζεται να εργαστεί πιο εντατικά για την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα (εγκέφαλο, σπλάχνα, άνω και κάτω άκρα).

Η αρτηριακή υπέρταση επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες και προκαλεί μακροπρόθεσμα πολυάριθμα νοσήματα.

Ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, οπότε έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια.

Η υπέρταση ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής (αποφυγή αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα), καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το γιατρό.

Η υπέρταση πολύ συχνά δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και για το λόγο αυτό συνήθως διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, ή όταν έχουν ήδη συμβεί κάποιες επιπλοκές.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αρωματικά φυτά και βότανα που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση του αίματος και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης.

Καλό είναι, όμως, να μην υπερβαίνετε τα 1-2 ροφήματα την ημέρα, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε αγωγή με αντιυπερτασικά φάρμακα, γιατί η συνδυαστική τους δράση μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο άκρο, μειώνοντας σημαντικά την πίεση του αίματος.

Βότανα που ρίχνουν την πίεση του αίματος και βοηθούν στην υπέρταση

Τι να προσέξουμε στα βότανα
  • Εάν έχετε σκοπό να ακολουθήσετε συστηματική αντιυπερτασική αγωγή με βότανα (δηλαδή να πίνετε τρία ροφήματα την ημέρα), τότε πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, ειδικά αν ακολουθείτε και φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της υπέρτασης.
  • Μπορείτε να πίνετε τα βότανα 3-4 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Εάν τα πίνετε καθημερινά, τότε μετά τις τρεις εβδομάδες λήψης τους, καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας.
  • Αποφύγετε να συνδυάζετε πολλά βότανα μαζί. O συνδυασμός 1-2 βοτάνων είναι αρκετός.

Τα βότανα που ρίχνουν την πίεση του αίματος και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης.

Συμπληρωματικές πληροφορίες φυτέματος και σποράς γενικά για τα βότανα, θα βρείτε στο άρθρο μας Αρωματικά φυτά και Βότανα. Ημερολόγιο τι φυτεύουμε

Ακολουθεί μία λίστα με τα επτά βότανα που μειώνουν την πίεση του αίματος και μπορούν να σας βοηθήσουν στην ρύθμισης της υπέρτασης σας.

1

Κράταιγος | Oι κόκκινοι καρποί του τονωτικά κυκλοφορικού

Ο κραίταγος είναι θάμνος ή μικρό δέντρο με λοβωτά φύλλα. Ανθίζει το Μάιο και τον Ιούνιο. Οι καρποί του (τσιάτσια) είναι ωοειδείς, με διάμετρο 8 με 12 χιλιοστόμετρα και έχουν κόκκινο χρώμα.

Υπάρχουν είδη με κίτρινους, ασπριδερούς ή μαύρους καρπούς.

Από τις πιο γνωστές ιδιότητες του κράταιγου είναι η καρδιοπροστατευτική του δράση.

Συχνά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως ταχυπαλμία, νευρικότητα και αρρυθμία.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά και σε προβλήματα πίεσης (υπέρταση, υπόταση), καθώς και στην αθηροσκλήρωση.

Ο κράταιγος μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια για μείωση της ολικής και της LDL χοληστερίνης.

Αυτό οφείλεται στην αύξηση της απέκκρισης της χολής, κάτι που οδηγεί σε μείωση σύνθεσης χοληστερόλης και ενίσχυση των υποδοχέων της LDL.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο κράταιγος μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του ψυχικού stress και του άγχους.

Φαίνεται να έχει ένα ήπιο ηρεμιστικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιείται και στην αϋπνία.

Ο κράταιγος θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες για βραχυπρόθεσμη λήψη.

Είναι πιθανό σε κάποιους να προκαλέσει αίσθημα ναυτίας, ζαλάδα, κούραση, στομαχικές διαταραχές, αϋπνία, αύξηση παλμών, πονοκέφαλο, εφίδρωση ή άλλα προβλήματα.

Η λήψη του στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό θα πρέπει να αποφεύγεται.

Είναι επίσης πολύ πιθανό να αλληλεπιδράσει με πολλά φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις, γι’ αυτό και χρειάζεται πολύ προσοχή και συνεννόηση με τον προσωπικό σας γιατρό.

Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1 έως 2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), κατά προτίμηση μεταξύ των γευμάτων.

Πώς να το ετοιμάσετε

Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20’ και σουρώνετε.

2

Φύλλα ελιάς | Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος

Η χρήση των φύλλων της ελιάς αποτελεί μια πανάρχαια τακτική από το σύνολο των λαών της Μεσογείου και κυρίως από τους Αιγύπτιους και τους Έλληνες.

Το εκχύλισμα που προκύπτει μετά από επεξεργασία των φύλλων της ελιάς είναι πλούσιο σε ελαιοευρωπαΐνη η οποία σύμφωνα με πολλές μελέτες παρουσιάζει αντιική και αντιβακτηριακή δράση.

Τα φύλλα ελιάς μπορούν στην πραγματικότητα να εμποδίσουν την ανάπτυξη ιών, βακτηριδίων, ζυμών και παρασίτων.

Μελέτες έχουν βρει ότι τα φύλλα ελιάς μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δημιουργίας ιών, αλλοιώνοντας την κυτταρική μεμβράνη του ιού.

Διαταράσσει επίσης την παραγωγή αναγκαίων πρωτεϊνών και αμινοξέων, τα οποία ο ιός χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί.

Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες που δρουν αντιυπερτασικά (τους ολεοευρωποσίδες, την ολεοζίνη και το γλυκολικό οξύ) και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ίλιγγοι.

Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου.

Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή).

Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα.

Πώς να το ετοιμάσετε

Ρίχνετε σε 300 ml νερό (όσο δύο ποτήρια) 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15’. Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).

3

Τίλιο (ή φλαμούρι) | Ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό

Ιστορικά, το τίλιο που προέρχεται από τα είδη Tilia cordata και Tilia platyphyllos.

Υπάρχουν πάνω από 30 διαφορετικά είδη φιλύρας και τα κιτρινόλευκα ευωδιαστά της άνθη είναι το πιο δημοφιλές μέρος του φυτού.

Τα πλεονεκτήματα του τίλιου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών, φυτοθρεπτικών συστατικών και άλλων αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα των προκυανιδινών που περιέχει.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες ή μέταλλα, περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως π.χ. το κάλιο.

Το τίλιο (ή φλαμούρι) έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση.

Καταπολεμά την υπερένταση και το άγχος. Μπορεί να δράσει ως ελαφρύ υπνωτικό σε νευρασθενικούς, υστερικούς και υποχονδριακούς ασθενείς.

Το τήλιο δρα ως ήπιο αντιπυρετικό (είναι αφιδρωτικό).

Ανακουφίζει από το πονοκέφαλο, το κρυολόγημα, το βήχα και τη ρινική καταρροή. Βοηθά στις ημικρανίες και στους νευρικούς εμετούς.

Διαλύει το ουρικό οξύ και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στα αρθριτικά, στους ρευματισμούς και στην ουρική αρθρίτιδα. Έχει καλά αποτελέσματα κατά της ουρίας των διαβητικών.

Επίσης για εξωτερική χρήση, το αφέψημα του λειαίνει τις ρυτίδες του προσώπου και τις φακίδες.

Πλύση με αυτό των μαλλιών, τα τονώνει και βοηθά στην ανάπτυξή τους. Μπάνιο με το αφέψημα βοηθά στους παιδικούς σπασμούς και στην κόπωση.

Πώς να το ετοιμάσετε

Ρίχνετε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10’ και μετά σουρώνετε. Το τίλιο μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο.

4

Βίσκο το λευκό ή γκι | Συμπτώματα υπέρτασης (ζαλάδες)

Ο ιξός ή βίσκος, είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται στα κλαδιά κάποιων φυλλοβόλων ή και κωνοφόρων δέντρων, έχει κιτρινοπράσινα άνθη και λευκούς ή κίτρινους καρπούς.

Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό εκτός από τους άσπρους καρπούς του διότι είναι τοξικοί.

Είναι υποτασικό και καρδιοτονωτικό σε μικρές δόσεις.

Τονώνει τον καρδιακό μυ και αν και δεν εξαφανίζει τα συμπτώματα φέρνει μια σημαντική βελτίωση. Αγγειοδιασταλτικό – φημισμένο φάρμακο για τις νευρώσεις και την υστερία.

Ωφέλιμο για τα συμπτώματα της κλημακτηρίου , όπως εξάψεις, δύσπνοια, ο κρύος ιδρώτας, η οξυθυμία, η μελαγχολία. Διουρητικό και κατά των αποστημάτων.

Κατά της επιληψίας το συνηστούσαν στην αρχαιότητα ο Ιπποκράτης, Γαληνός, Πλίνιος, Παράκελσος.

Το γκί σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό. Προκαλεί χάσιμο των αισθήσεων και προσβάλει το νευρικό σύστημα.

Το αφέψημα του βοτάνου χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές στις υστερίες, υπερδιέγερση, σπασμούς, ζαλάδες και έχει θετική δράση για την τρίτη ηλικία στην κατάπτωση δυνάμεων.

Εξωτερικά χρησιμοποιείται στην αρθρίτιδα, νευρίτιδα, στους ρευματισμούς, στις σαρκώδεις φλέβες.

Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.

Πώς να το ετοιμάσετε

Ρίχνετε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-20′.

Το βότανο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο, καθώς και με το τίλιο.

5

Μελισσόχορτο | Ενδείκνυται για τους υπερτασικούς

Πολυετής πόα που φύεται στη Νότια Ευρώπη και στις Μεσογειακές Χώρες. Οφείλει το όνομά του στο ότι προσελκύει πολύ έντονα τις μέλισσες και θεωρείται τόσο θεραπευτικό όσο και το μέλι.

Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος.

Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν… πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται.

Βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και είναι ευεργετικό σε νευρικές παθήσεις. Βοηθά σε περιπτώσεις υπερκόπωσης, αμνησίας και πνευματικής κατάπτωσης.

Ανακουφίζει από τον πυρετό, το πονοκέφαλο, τη δυσμηνόρροια, το πονόδοντο, το πόνο στα αυτιά. Ανακουφίζει τα συμπτώματα του άσθματος και της βρογχίτιδας. Βοηθά στις ημικρανίες και στις νευραλγίες.

Από τα πιο καταπραϋντικά βότανα για το ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Ανακουφίζει από δυσπεψία, δυσεντερία, κολικούς, μετεωρισμό, κράμπες στο στομάχι και όλα τα συνδεόμενα με το άγχος πεπτικά προβλήματα.

Η γεύση του είναι ωραία (μοιάζει με του λεμονιού), γι’ αυτό μην παρασυρθείτε πίνοντας πολλά φλιτζάνια. Αρκεστείτε σε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.

Πώς να το ετοιμάσετε

Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-15’.

Σουρώνετε και πίνετε. Το μελισσόχορτο μπορεί να συνδυαστεί με το τίλιο.

6

Κρόκος | Θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά

Ο κρόκος γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράνι είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο.

Το σαφράν (ι) προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι κρόκος ο ήμερος.

Το ελληνικό σαφράν εκτός από τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Περιέχει πτητικά έλαια, γλυκοζίτες και βιταμίνες Β1, Β2, Β12, πικροκροκίνη και κροκίνη. Επίσης, περιέχει λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

O κρόκος είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά.

Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση καθώς και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση.

Είναι κατάλληλη επιλογή για τους υπερτασικούς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη).

Κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που καταδεικνύουν τις αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του δράσεις.

Ο κρόκος έχει διαπιστωθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.

Πώς να το ετοιμάσετε

Ρίχνετε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και τους αφήνετε για 6-8’. Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα.

7

Δεσποινόχορτο | Ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα

Το βότανο αυτό είναι γνωστό και ως «Λεόνουρος ο καρδιακός», γεγονός που αποκαλύπτει την ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Βότανο που χρησιμοποιείται για τη θεραπευτική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και ως τονωτικό της μήτρας. Είναι επίσης ηρεμιστικό και καταπραϋντικό για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Το δεσποινόχορτο (ή λεόνουρος, ή παναγιόχορτο), είναι ένα πολύ καλό βότανο, εμμηναγωγό, τονωτικό για τη μήτρα και την καρδιά.

Βοηθά και ενάντια στις κράμπες. Ιδανικό για τα προβλήματα εμμηνόπαυσης. Δεν επιτρέπεται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το βάμμα του έχει καταπραϋντική δράση, ανακουφίζει από τις ταχυκαρδίες κι ενισχύει το καρδιαγγειακό, μειώνει τις εξάψεις, αυξάνει την κολπική λίπανση.

Γενικότερα το Δεσποινόχορτο είναι ένα καρδιοτονωτικό που μειώνει τη πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια (με συστηματική χρήση).

Επίσης είναι πολύ καλό για την ομαλοποίηση της περιόδου (ειδικά σε περιπτώσεις που η ροή του αίματος είναι ανεπαρκής ή έχει καθυστερήσει η περίοδος) και την αντιμετώπιση της αμηνόρροιας και δυσμηνόρροιας.

Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.

Πώς να το ετοιμάσετε

Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια ξηρού βοτάνου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, τα αφήνετε για 10-15’ και σουρώνετε.

Τα #βότανα που βοηθούν στην #πίεση αίματος και την #υπέρταση στον ανθρώπινο οργανισμό