10 ωφέλιμα μυρωδικά και πως να τα χρησιμοποιήσετε. Νοστιμίζουν το φαγητό στην Ελληνική κουζίνα αλλά θωρακίζουν και την υγεία μας. Δενδρολίβανο, τσουκνίδα, μαϊντανός, ραδίκια, τζίντζερ, κανέλα, σκόρδο, κόλιανδρος, δάφνη κ.α
10 ωφέλιμα μυρωδικά για την υγεία και πως να τα χρησιμοποιήσετε
10 ωφέλιμα μυρωδικά για την υγεία και πως να τα χρησιμοποιήσετε. Τα μυρωδικά όχι απλώς προσθέτουν γεύση χωρίς θερμίδες, αλλά μπορούν να βοηθήσουν και την υγεία μας.
Ποια μυρωδικά νοστιμίζουν το φαγητό και θωρακίζουν την υγεία μας;
Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιούνται άφθονα μυρωδικά, τα οποία όχι μόνο νοστιμίζουν το φαγητό αλλά θωρακίζουν και την υγεία μας.
Δείτε ποια είναι αυτά, τα οποία υπάρχουν μάλιστα σε αφθονία σχεδόν σε κάθε κήπο και στο κάθε σπίτι.
Δενδρολίβανο, για την καλή υγεία της καρδιάς & την δυσπεψία
Το δενδρολίβανο, είναι ένα βότανο για την καλή υγεία της καρδιάς, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλαβών στα αιμοφόρα αγγεία.
Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη δυσπεψία, στη μνήμη και στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων όταν εφαρμοστεί τοπικά. Ταιριάζει με το κρέας και τις πατάτες.
Μαϊντανός | Βοηθά στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Ο μαϊντανός, είναι υψηλό σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α και C, και στο φλαβονοειδές απιγενίνη, που απ’ ότι φαίνεται βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Επίσης ο μαϊντανός βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα φαγητά προσθέτοντας άρωμα και χρώμα.
Τζίντζερ, για καλό γαστρεντερικό σύστημα (διάρροιες, ναυτίες)
Το τζίντζερ φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία γαστρεντερικών ενοχλήσεων (για καλό γαστρεντερικό σύστημα), ειδικά στην ανακούφιση από διάρροιες, πρωινές ναυτίες εγκύων γυναικών αλλά και ναυτίες και εμετούς ύστερα από χειρουργείο ή χημειοθεραπεία.
Επίσης βοηθά στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Τη χρησιμοποιούμε είτε φρέσκια είτε σαν σκόνη (αφυδατωμένη). Στη Κέρκυρα παράγεται αναψυκτικό που περιέχει ξιγγιβέρι (τζίντζερ), γνωστό σαν «τζιτζιμπίρα» ή «τζίντζερ ale».
Κανέλα, για σταθερή γλυκόζη αίματος – επίπεδα ζαχάρου
Η κανέλα ή Καπαμάς στην Κύπρο, έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθά στην ανακούφιση από γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως η διάρροια και η δυσπεψία.
Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες. Ελέγχει τα επίπεδα ζαχάρου (σταθερή γλυκόζη αίματος) και μειώνει την κακή χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Δοκιμάστε την κανέλα και σε αλμυρά πιάτα όπως το κοκκινιστό κατσαρόλας.
Σκόρδο, για προστασία από τον καρκίνο, υπέρταση, κρυολόγημα
Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες (προστασία από καρκίνο), αλλά και για την ικανότητά του να επιβραδύνει άλλες ασθένειες, όπως η υπέρταση αλλά και το κοινό κρυολόγημα. Το σκόρδο ενισχύει τη γεύση πολλών φαγητών.
Τσουκνίδα, για πόνο στις αρθρώσεις, υγεία μαλλιών, προστάτη
Η τσουκνίδα μειώνει τη φλεγμονή που οφείλεται την αρθρίτιδα (για πόνο στις αρθρώσεις). Επίσης βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, κάνοντάς τα πιο λαμπερά και μειώνοντας την πιτυρίδα.
Μπορεί να είναι και αποτελεσματική στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε σούπες, ομελέτες, σαν βραστά χόρτα, σε πίτες, να φτιάξετε σάλτσα «πέστο» ή και σαν αφέψημα.
Σχοινόπρασο, για προστασία από τον καρκίνο του στομάχου
Το σχοινόπρασο είναι πλούσιο σε βιταμίνη A και C, δύο γνωστά αντιοξειδωτικά. Φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο και παρέχει προστασία για καρκίνο του στομάχου. Χρησιμοποιήστε το όπως και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ταιριάζει απόλυτα ως μπαχαρικό με: βοδινή γλώσσα, σάλτσες λαχανικών, ομελέτα, ψητή πατάτα φούρνου, ψάρια και σούπες.
Κόλιανδρος, για την κακή χοληστερόλη και του ζαχάρου του αίματος
Ο κόλιανδρος οηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ζαχάρου του αίματος.
Παρουσιάζει αντιβακηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Ο κόλιανδρος ταιριάζει απόλυτα ως μπαχαρικό με : κρέας (κυρίως κεφτεδάκια και μπιφτέκια), σπανάκι, κουνουπίδι και μανιτάρια. Χρησιμοποιείται στο τέλος του μαγειρέματος για να μην χάσει τις βιταμίνες και το άρωμά του.
Φύλλα Δάφνης, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Υπάρχει λόγος που τα φύλλα δάφνης μπαίνουν σε πολλές σούπες. Εκτός από τις ιδιότητες της στην ιγμορίτιδα, παίζει ρόλο στην προστασία καρδιαγγειακών παθήσεων, στη θεραπεία της αρθρίτιδας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Προσθέστε στα φαγητά κατσαρόλας αλλά θυμηθείτε να τη βγάλετε από το φαγητό.
Ραδίκια, για την πέψη, διαταραχές του ήπατος & πίεση
Τα ραδίκια θεωρούνται ως ένα φυσικό ήπιο διουρητικό, βοηθώντας στη κακή πέψη, διαταραχές του ήπατος και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μπορεί να βελτιώσει τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις καθώς και τη λειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.