Αρχική » Διατροφή » Τρόφιμα - Τροφές » Διατροφή. Οκτώ (8) υπέρ τροφές για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα
Κόκκινες πιπεριές, μαύρη σοκολάτα, σολομός, φράουλες, πράσινο τσάι, σπανάκι, καρότα, αγγούρι - 8 υπέρ τροφές για υγιές δέρμα

Διατροφή. Οκτώ (8) υπέρ τροφές για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα

Διατροφή. Οκτώ (8) υπέρ τροφές για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος και επηρεάζει την όψη της επιδερμίδας. Θρεπτικές ουσίες που λαμβάνονται μέσω της διατροφής μπορούν να διατηρήσουν υγιείς τις κυτταρικές λειτουργίες και να μας χαρίσουν ένα λαμπερό και υγιές δέρμα.

Οκτώ υπέρ τροφές για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα

Στο άρθρο μας, θα ανακαλύψετε οκτώ ευεργετικές – υπέρ τροφές για το δέρμα, ικανές να σας προσφέρουν νεανικότητα και λάμψη.

Κάποιες από αυτές, ίσως να μη φανταζόσασταν ποτέ ότι θα είχαν τόσα οφέλη για την επιδερμίδα σας.

Πολλές τροφές περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν ομορφιά και υγεία στο δέρμα σας.

Άλλες τις γνωρίζετε καλά, ενώ άλλες ίσως να μην τις έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Είναι σημαντικό να παίρνετε τις σωστές βιταμίνες, όπως οι Α,C, B3, E και Κ.

Όλες αυτές υπάρχουν σε συγκεκριμένες τροφές και ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η βιταμίνη Α αποτελεί βασικό συστατικό για την οικοδόμηση του κολλαγόνου και την αποκατάσταση των ιστών του δέρματος.

Βοηθά να περιοριστούν οι βλαβερές συνέπειες της οξείδωσης, μειώνει τα σημάδια του ήλιου αλλά και τις λεπτές ρυτίδες του προσώπου.

Επίσης η βιταμίνη Α εξαλείφει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Τροφές όπως η πιπεριά, το αγγούρι, το πράσινο τσάι, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Θα ήταν προτιμότερο άμεσα να τις εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή για να κερδίσετε τη μάχη ενάντια στο χρόνο.

1

Κόκκινες πιπεριές | Υψηλή περιεκτικότητά σε βιταμίνη C

Οι κόκκινες πιπεριές είναι ένα νόστιμο λαχανικό που μπορείτε να το απολαύσετε ωμό αλλά και μαγειρεμένο.

Οι ευεργετικές της ιδιότητες για το δέρμα οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.

Η πιπεριά περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες διαιτητικών ινών και βιταμίνης B6.

Επιπλέον είναι πλούσια σε καροτονοειδή που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ρυτίδων μέσω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος στο δέρμα.

Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής.

Κόκκινες πιπεριές

Οι πιπεριές όλων των χρωμάτων είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επίσης είναι πλούσιες, σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και C, λυκοπένιο, καθώς και καροτενοειδή.

Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, των λοιμώξεων, των παθήσεων των αρθρώσεων και στην αντιγήρανση.

Η κατανάλωσή τους θωρακίζει τον οργανισμό μας και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι πιπεριές θεωρούνται υπέρ τροφές και χωρίζονται σε δύο βασικά είδη.

Τις γλυκές πιπεριές και τις καυτερές.

Μερικοί τύποι γλυκιάς πιπεριάς είναι η Paprika, η Βell (φλάσκες), και η Pimiento.

2

Μαύρη σοκολάτα | Με περιεκτικότητα τουλάχιστον 80% σε κακάο

Μια από τις αγαπημένες τροφές των περισσότερων ανθρώπων η σοκολάτα αν και παρεξηγημένη λόγω του υψηλού ποσού των θερμίδων που περιέχει.

Η μαύρη σοκολάτα έχει πολλές λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα γάλακτος και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή.

Κατατάσσετε στις υπέρ τροφές.

Τα φλαβονοειδή είναι φυτικά χημικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, στην υγεία της καρδιάς και στην απώλεια βάρους

Έχει επίσης λιπαρά οξέα και φλαβόνες, ουσίες που προωθούν την λάμψη του προσώπου.

Μαύρη σοκολάτα

Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας συμβάλλουν στην μείωση της τραχύτητας του δέρματος.

Προστατεύουν την επιδερμίδα από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.

Το κακάο από μαύρη σοκολάτα χαλαρώνει τις αρτηρίες αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Έτσι, συμβάλλει στην δημιουργία μιας πιο υγιούς επιδερμίδας.

Επιλέξτε σοκολάτες με περιεκτικότητα τουλάχιστον 80% σε κακάο.

Με αυτό το τρόπο, θα αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα και τη σκόνη γάλακτος που περιέχονται στις ανοιχτόχρωμες σοκολάτες.

3

Σολομός | Πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D

Το δημοφιλές λιπαρό ψάρι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για διάφορες ασθένειες.

Είναι μία από τις υπέρ τροφές. Είναι νόστιμο, ευέλικτο και ευρέως διαθέσιμο.

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική τροφή για την καταπολέμηση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης.

Είναι πλούσιος σε βιταμίνη D η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των οστών του παχέος εντέρου και του εγκεφάλου.

Ο σολομός επίσης, είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα και κατατάσσετε στις υπέρ τροφές.

Τα ω-3 βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών.

Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών.

Ακόμα είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12.

Επίσης περιέχει σε μεγάλο βαθμό κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη D.

Σολομός

Μειώνουν το χρόνο εμφάνισης των ρυτίδων και τα συμπτώματα της ακμής.

Ταυτόχρονα αυξάνουν την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος.

Ο σολομός αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές ψαριών χάρη εν μέρει στην πλούσια νόστιμη γεύση του.

Έχει τρυφερή σάρκα με ένα χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα.

Ο σολομός του Ατλαντικού, κατά μεγαλύτερο μέρος εκτρέφεται στη Νορβηγία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία και την ανατολική ακτή του Καναδά.

4

Φράουλες – Με μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C

Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει περίπου 130% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου.

Επίσης περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνης B9) και καλίου.

Οι φράουλες είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ενώσεις.

Έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Οι φράουλες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων βελτιώνοντας το προφίλ των λιπιδίων του αίματος.

Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, κρατάει το δέρμα απαλό και σφιχτό, μειώνοντας ταυτόχρονα την εμφάνιση ρυτίδων.

Ακόμη, το ελαγικό οξύ που περιέχουν οι φράουλες προστατεύει τις ελαστικές ίνες που εμποδίζουν την πλαδαρότητα.

Mέσα σ’ όλα, είναι και ένα απολαυστικό σνακ με λίγες θερμίδες.

Φράουλες

Η φράουλα είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων.

Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.

Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις, δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές.

Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος.

Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία Φράουλα Ανανάσα.

5

Πράσινο τσάι | Πλούσιο σε πολυφαινόλες και βιταμίνη C

Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Camelia sinensis.

Το Camelia sinensis είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και βιταμίνη C.

Είναι αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην αντιγήρανση και την καλή υγεία.

Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου.

Οι ρίζες αυτές, προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πράσινο τσάι

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η συχνή κατανάλωση του πράσινου τσαγιού βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ζημία που επιφέρει η υπεριώδης ακτινοβολία.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους αποτοξίνωσης, τόνωσης της διάθεσης και βελτίωσης της γενικής υγείας.

Το πράσινο τσάι μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη διατροφή.

Πολλοί είναι όμως αυτοί που διστάζουν να υιοθετήσουν την τακτική κατανάλωσή του επειδή το θεωρούν μη ασφαλές και αναποτελεσματικό.

6

Σπανάκι | Το λαχανικό με τις δυο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δυο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Περιέχονται στο σπανάκι και παρέχουν σημαντική προστασία μειώνοντας τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της καταστροφής του αμφιβληστροειδή, γενικότερα.

Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, καλίου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φολικού οξέος και σιδήρου.

Αν και έχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, περιέχει επίσης οξαλικό που φαίνεται να είναι μια ανασταλτική ουσία που εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει σίδηρο.

Οπότε δεν έχει τόσο ευεργετική δραση όσο θα μπορούσε να έχει.

Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι το σπανάκι μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία του δέρματος που κινδυνεύει από την ρύπανση και τις ακτινοβολίες του ηλίου.

Μειώνει το αντιοξειδωτικό στρες, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών προβλημάτων υγείας.

Ενδεικτικά υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τη συνολική μείωση της μακροζωίας.

Σπανάκι

Το σπανάκι έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους πολιτισμούς σε όλη την ιστορία, ιδίως σε μεσογειακές, μεσανατολικές και νοτιοανατολικές-ασιατικές κουζίνες.

Μπορεί να ενσωματωθεί αρκετά εύκολα σε οποιαδήποτε διατροφή, καθώς είναι μια οικονομική επιλογή και εύκολο στην προετοιμασία και το μαγείρεμα.

7

Καρότα | Περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη Α

Τα καρότα περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη Α που βελτιώνει σημαντικά την όραση μας.

Η βιταμίνη Α σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας συμβάλλοντας σημαντικά στην ενυδάτωσή της.

Τα καρότα έχουν πολλά πολύτιμα συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Επίσης, βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσπεψία και στην δυσκοιλιότητα και στην προστασία της όρασης και του δέρματος.

Καρότα

Το έντονο πορτοκαλί τους χρώμα το οφείλουν στα καροτενοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Ένα από αυτά τα καροτενοειδή είναι το β-καροτένιο, μια πρόδρομη μορφή της ενεργούς βιταμίνης Α που είναι υπεύθυνη για πολλά από τα οφέλη των καρότων.

Το β-καροτένιο είναι πολύ σημαντικό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύει το δέρμα και τα μάτια.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνος και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Οι έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το καρότο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β.

Μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα μας.

Η λιγνίνη που βρίσκεται στο καρότο, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

8

Αγγούρι | Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C

Τo αγγούρι αποτελείται κυρίως από νερό. Το αγγούρι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών όπως το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι.

Το αγγούρι αποτελεί ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλό σε θερμίδες!

Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C η οποία σε συνεργασία με το καφεϊκό οξύ ένα άλλο αξιόλογο συστατικό του αγγουριού.

Καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος και να μειώνει το πρήξιμο στην περιοχή κάτω από τα μάτια.

Η φλούδα του αγγουριού είναι πλούσια σε ίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων του διοξειδίου του πυριτίου, του καλίου και του μαγνησίου.

Οι φυτοχημικές ουσίες της φλούδας – που το προστατεύουν από τα φυτοφάγα ζώα και του δίνουν την κάπως πικρή του γεύση – είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, πιστεύουν ότι έχει και αντικαρκινική δράση.

Αγγούρι

Το διοξείδιο του πυριτίου είναι ένα ουσιαστικό συστατικό του συνδετικού ιστού.

Σσυμβάλλει στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος και την μείωση των ρυτίδων.

Το γεγονός ότι η αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό το καθιστά φυσική ενυδατική πηγή για το δέρμα.

Για τους λόγους αυτούς, το αγγούρι συγκαταλέγεται στις υπέρ τροφές.

Η #διατροφή και 8 #υπέρτροφές για ένα λαμπερό υγιές #δέρμα & #επιδερμίδα