Σύκο – Το φρούτο του Αυγούστου. Είναι ο καρπός της συκιάς που συναντάται αυτοφυές σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο. Έχει φυσική γλυκιά γεύση και αποτελεί ένα δροσερό επιδόρπιο ενός καλοκαιρινού γεύματος. Ιδιότητες, θρεπτική αξία, βιταμίνες.
Σύκο – Το φρούτο του Αυγούστου | Δροσερό επιδόρπιο γεύματος
Το σύκο αποτελεί πλούσια πηγή νερού και φυτικών ινών. Το 80% του καρπού του είναι νερό, ενώ τα 4 γρ από τα 3-5 σύκα νωπά ή αποξηραμένα, είναι φυτικές ίνες.
Σημαντική είναι η παρουσία καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, αντιοξειδωτικών, και ειδικότερα πολυφαινολών, και σακχάρων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 100 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων περιέχουν υπερδιπλάσια ποσότητα ασβεστίου (250mgr) από 100ml γάλα (118mgr).
Ο καρπός αυτός εμπλουτίζεται και από μικρές ποσότητες βιταμινών Α, Β και C, ενώ δεν περιέχει ποσότητες αλατιού, χοληστερόλης ή λίπους.
H διατροφική αξία του σύκου (Ενέργεια, Σάκχαρα, Φυτικές Ίνες)
Διατροφική αξία σύκου ανά 100γρ
Διατροφική αξία σύκου | Ξηρό | Νωπό |
---|---|---|
Ενέργεια | 217 kcal | 41 kcal |
Σάκχαρα | 55-60 gr | 9,5 gr |
Φυτικές Ίνες | 6,7 gr | 2,5 gr |
Όλα τα παραπάνω δεδομένα συντελούν στην υγεία του σώματός μας με διάφορους τρόπους.
Το σύκο. Ιδιότητες, θρεπτική αξία και βιταμίνες
- Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου. Δρα χωνευτικά, διουρητικά και υπακτικά, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, εφόσον οι φυτικές του ίνες παρασύρουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους.
- Το παραπάνω γεγονός παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, λόγω της μειωμένης απορρόφησης των βλαβερών λιπαρών οξέων.
- Αποτελεί αλκαλική τροφή, γεγονός που βοηθά στην εξισορρόπηση του pH του σώματος.
- Αυξάνει την ενεργητικότητα του ατόμου, εφόσον το φορτίζει με σάκχαρα.
- Έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
- Δρα προστατευτικά στο δέρμα.
- Ανακουφίζει το άσθμα, τα βρογχικά, τη φαρυγγίτιδα και τις διαταραχές της εμμηνόπαυσης.
- Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
- Το ασβέστιο που περιέχει μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
- Η κολλώδης ουσία που βρίσκεται στη σάρκα του έχει τη δυνατότητα να μαλακώνει τον πονόλαιμο.
- Ενισχύει την προσπάθεια και τη διαδικασία μείωσης του σωματικού βάρους.
- Βοηθά την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
Το σύκο έχει την ικανότητα να επιδεινώνει καταστάσεις ευερέθιστου εντέρου και γαστρεντερικών παθήσεων λόγω των μικρών σπόρων και των πολλών φυτικών ινών.
Χρειάζεται λοιπόν να καταναλώνουμε το σύκο στην εποχή του (και ιδιαίτερα τον Αύγουστο) αλλά με φειδώ.