Κάστανα, ο θησαυρός του χειμώνα. Τι προσφέρουν στην υγεία μας. Τα κάστανα αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή που μας χορταίνει και θεωρούνται «υπερτροφή» και «φάρμακο» για τον χειμώνα.
Κάστανα, ο θησαυρός του χειμώνα. Τι προσφέρουν στην υγεία μας
Είναι νόστιμα, προσφέρουν θαλπωρή, ζεστασιά αλλά και πάρα πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.
Ας δούμε πόσα έχουν να προσφέρουν στην υγεία μας. Περιέχουν:
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β6, Β1, Β2, Β3 οι οποίες τονώνουν και προστατεύουν τον οργανισμό μας, το νευρικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Περιέχουν νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, ψευδάργυρο και συμβάλουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής (HDL).
Με τις φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και μας χορταίνουν, μας αποτρέπουν από το τσιμπολόγημα και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ώστε να μην πεινάμε.
Τα κάστανα με όλα αυτά τα οφέλη σίγουρα αποτελούν τον ιδανικό καρπό για τον χειμώνα, αλλά ας προσπαθήσουμε να τα καταναλώνουμε σε λογικές ποσότητες καθώς έχουν αρκετές θερμίδες.
Είναι όμως πραγματικά πολύτιμες οι θερμίδες αυτού του καρπού. 2 μεγάλα κάστανα βραστά ή ψητά μας δίνουν περίπου 100 θερμίδες.
Ας τα απολαύσουμε βραστά ή ψητά και ας αφαιρέσουμε άλλα βλαβερά τρόφιμα από την διατροφή μας στην διάρκεια της μέρας μας, ώστε να μπορέσουμε να φάμε λίγα περισσότερα από αυτά καθώς είναι πολύ νόστιμα και παράλληλα πολύ θρεπτικά και υγιεινά.
Κάστανο, καρπός της καστανιάς. Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα
Το κάστανο είναι καρπός της καστανιάς. Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν.
- Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν συνήθως 2-3 καρποί, ή και μόνο ένας.
- Το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από την ποικιλία, την υγρασία, και τη σύσταση του εδάφους.
- Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο.
Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική και γίνονται και αλεύρι, κυρίως σε περιοχές της Ασίας. - Κύριες περιοχές που ευδοκιμεί το κάστανο στην Ελλάδα είναι η Μακεδονία (όρος Πάικο στη Γρίβα) και η Θεσσαλία.
Καλλιεργείται και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και συναντάται σε αρκετά ακόμη μέρη στην Ελλάδα.