Τρόφιμα που έχουν λιποδιαλυτική δράση. Βάλτε στη διατροφή σας μερικά από τα παρακάτω τρόφιμα (γιαούρτι, ψάρι, κανέλα, καυτερές πιπεριές, πράσινο τσάι, αυγά, μούρα, καρπούζι, ξηρούς καρπούς κ.α) και θα επωφεληθείτε άμεσα και αποτελεσματικά.
Τρόφιμα που έχουν λιποδιαλυτική δράση – Ποια είναι
Αν η απώλεια των κιλών δεν συνοδεύεται κι από την απώλεια του περιττού λίπους σημαίνει ότι χάνουμε από το σώμα μας πολύτιμο μυϊκό ιστό και υγρά.
Για να έχουμε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα και να μην διακινδυνεύσουμε την υγεία μας, πρέπει να αποφεύγουμε τις υποθερμιδικές δίαιτες.
Θα πρέπει να εντάξουμε τη γυμναστική στην καθημερινή μας ζωή και να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή.
Πολύτιμοι σύμμαχοι σ’ αυτή την προσπάθεια, οι φυσικοί λιποδιαλύτες.
Η κάθε τροφή έχει διαφορετική επίδραση (διαφορετικές καύσεις) στον μεταβολισμό.
Όσες περισσότερες τροφές καταναλώνουμε που απαιτούν αυξημένη θερμογόνο δράση, τόσες περισσότερες καύσεις κάνει ο οργανισμός.
Άρα καίει περισσότερες θερμίδες, που σε άλλη περίπτωση θα αποθηκευόταν ως σωματικό λίπος.
Με τη συχνότερη ένταξη τέτοιων τροφίμων στη διατροφή μας, προτιμότερο στη θέση άλλων πιο παχυντικών και όχι επιπλέον αυτών, πετυχαίνουμε πιο πολλές καύσεις.
Έτσι γλιτώνουμε εκατοντάδες θερμίδες, που αλλιώς θα αποθηκεύαμε ως σωματικό λίπος, και τελικά χάνουμε ευκολότερα κιλά ή τρώμε περισσότερο χωρίς να παίρνουμε βάρος.
Έτσι λοιπόν μ’ αυτόν τον τρόπο υπάρχουν τροφές «λιποδιαλύτες» και τις αναλύουμε παρακάτω.
Βάλτε στη διατροφή σας μερικά από τα παρακάτω τρόφιμα:
- Ελληνικό γιαούρτι.
- Κανέλα.
- Καυτερές πιπεριές.
- Πράσινο τσάι.
- Γκρέιπ φρουτ.
- Καρπούζι.
- Μούρα.
- Αυγά.
- Ξηροί καρποί.
- Ψάρι.
Πιο αναλυτικά για το κάθε τρόφιμο:
Ελληνικό γιαούρτι | Τροφή που βοηθάει στην απώλεια βάρους
Το Ελληνικό γιαούρτι είναι ένα υπέροχο εργαλείο για την απώλεια βάρους λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες.
Το γιαούρτι είναι ολιγοθερμιδική τροφή με σχετικά μικρή ποσότητα λιπαρών (ειδικότερα τα μη στραγγισμένα γιαούρτια).
Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των τροφών.
Επίσης τα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.
Ωστόσο, η κατανάλωση του σε υπερβολικές ποσότητες ή η κατανάλωση του από άτομα δυσανεκτικά στην λακτόζη, είναι ικανή να προκαλέσει ανεξέλεγκτες εντερικές κενώσεις.
Συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο.
Τέλος το γιαούρτι, επειδή παράγεται από γάλα, είναι πλούσιο σε ασβέστιο που βοηθά στην καλή υγεία των οστών.
Υπάρχουν αρκετοί τύποι ελληνικού γιαουρτιού, που ξεχωρίζουν από το είδος του γάλακτος παραγωγής τους (πρόβειο, κατσικίσιο, αγελαδινό) και το πάχος τους, το οποίο καθορίζεται από το αν το γιαούρτι είναι στραγγιστό ή όχι.
Κανέλα | Μπαχαρικό με επίδραση στα επίπεδα σακχάρου
Ο φλοιός της κανέλας χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα και αρωματικό υλικό.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της κανέλας έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά και οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει ο φλοιός του φυτού.
Οι βασικές δραστικές ουσίες αυτών των ελαίων είναι η κινναμαλδεΰδη, η κινναμωμική αλκοόλη και αρωματικές ουσίες.
Το «μαγικό» συστατικό της κανέλας φέρει την ονομασία MHCP.
Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή πολυφαινόλη, η οποία μιμείται τη δράση της ινσουλίνης, ενεργοποιώντας τον υποδοχέα της ουσίας του οργανισμού και ενισχύοντας τη δράση της κατά την απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα.
Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η κανέλα επιδρά σε μια πρωτεΐνη που ελέγχει και τον μεταβολισμό των λιπιδίων αλλά και μεταβολές στην ανάπτυξη των κυττάρων και στην έκφραση διαφόρων γονιδίων.
Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την όρεξη, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κανέλα στον παραδοσιακό της ρόλο.
Ακόμη και μικρότερη ποσότητα, όπως αυτή που χρησιμοποιούμε στον καφέ ή στο μαγείρεμα, μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη.
Ανακατέψτε την στον καφέ, το τσάι σας, ή το γιαούρτι για να προσθέσετε γλυκύτητα, χωρίς την προσθήκη θερμίδων.
Καυτερές πιπεριές | Βοηθούν το μεταβολισμό και τη καύση θερμίδων
Οι καυτερές πιπεριές, περιέχουν μια άγευστη ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Με την κατανάλωση καυτερών πιπεριών μπορείτε να περιορίσετε την όρεξή σας και να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι είναι η καψαϊκίνη στα τρόφιμα βοηθά στη μείωση της πείνας.
Η καψαϊκίνη είναι ουσιαστικά το συστατικό που τους δίνει τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και ταυτόχρονα τους προσδίδει αυτή την καυτή γεύση.
Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά τους σε καψαϊκίνη τόσο πιο καυτές είναι.
Μια από της ιδιότητες της καψαϊκίνης είναι η τόνωση του μεταβολισμού καθώς αυξάνει την ποσότητα της θερμότητας που παράγει το σώμα μας και μας κάνει να καίμε περισσότερες θερμίδες ανά ημέρα.
Επίσης οι καυτερές πιπεριές βοηθάνε στην ενίσχυση της άμυνας του στομάχου κατά των λοιμώξεων και στην αύξηση της πεπτικής παραγωγής υγρών και βοηθούν να παραδώσει τα ένζυμα στο στομάχι, βοηθούν στην πέψη.
Ακόμα η καψαϊκίνη που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου καθώς επιτίθεται στη διαδικασία ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινων καυτερών πιπεριών >4 μέρες/βδομάδα, μειώνει τους καρδιαγγειακούς θανάτους, σε όσους δεν έχουν ψηλή πίεση, συγκριτικά με όσους δεν τρώνε καθόλου καυτερές πιπεριές.
Πράσινο τσάι | Βότανο για απώλεια βάρους & τόνωσης του οργανισμού
Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Καμέλια η σινική.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες τις ανατολικής Ασίας.
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες).
Tα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αν και είναι γνωστό από αιώνες ότι το πράσινο τσάι κάνει καλό στην υγεία, μόνο πρόσφατα οι θεραπευτικές του ιδιότητες διερευνήθηκαν επιστημονικά.
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους με την τόνωση του οργανισμού και να κάψει κοιλιακό λίπος.
Το πράσινο τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, αλλά αρκετή για να παράγει ένα αποτέλεσμα.
Περιέχει επίσης το αμινοξύ L-theanine, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει συνεργατικά με την καφεΐνη για να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου.
Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ένα είδος φυτοχημικού το οποίο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό εν συντομία.
Για να επωφεληθείτε περισσότερο μπορεί να χρειαστεί να πίνετε πράσινο τσάι αρκετές φορές την ημέρα.
Γκρέιπ φρουτ | Το φρούτο με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
Το γκρέιπφρουτ αποτελεί μία πολύ υγιεινή επιλογή για όσους προσπαθούν να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα.
Τα γκρέιπφρουτ είναι μία καλή πηγή βιταμινών Α, C και E, οι οποίες συνεργάζονται για να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Είναι 3ο σε περιεκτικότητα στη συγκεκριμένη βιταμίνη μετά το πορτοκάλι και το λεμόνι.
Τρώγεται σκέτο ως φρούτο, αν και περισσότερο καταναλώνεται σε χυμούς και συνήθως με την προσθήκη και άλλων φρούτων.
Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών προάγει το αίσθημα της πληρότητας καθώς οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι, αυξάνοντας το χρόνο πέψης.
Το γκρέιπφρουτ, μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να αισθάνονται πλήρεις με λιγότερες θερμίδες.
Τρώγοντας μισό γκρέιπφρουτ ή πίνοντας ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ πριν από ένα γεύμα μπορεί να βοηθηθείτε και να παίρνετε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ – η οποία είναι μέτρια όσο αφορά στα επίπεδα του γλυκαιμικού δείκτη – μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν ακόμη και τα επίπεδα ινσουλίνης, προστατεύοντας από τον διαβήτη τύπου 2.
Το γκρέιπφρουτ είναι επίσης μία καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.
Καρπούζι | Φρούτο με πολλές θρεπτικές ουσίες & χαμηλά σε θερμίδες
Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό.
Αποτελεί επίσης μια καλή διαιτητική πηγή κιτρουλλίνης και λυκοπενίου, δύο πολύ σημαντικών φυτοχημικών ουσιών.
Η κατανάλωση καρπουζιού (ή και του χυμού του) μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της αποθεραπείας των καταπονημένων μυών.
Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο έντερο.
Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό κατά 91% κατά βάρος. Όπως και πολλά άλλα φρούτα, περιέχει βιταμίνη C.
Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λίπος είναι σχεδόν μηδενική και έχει πολύ λίγες θερμίδες.
Πολλά ωμά φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα νερό και θρεπτικές ουσίες, αλλά χαμηλά σε θερμίδες.
Το καρπούζι είναι ένα μεγάλο παράδειγμα. Είναι ελαφρώς διουρητικό και περιέχει καροτινοειδή σε μεγάλες ποσότητες.
Είναι άκρως θρεπτική τροφή, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι με κόκκινη σάρκα είναι σημαντική πηγή σε λυκοπένιο. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να έχει αποτελέσματα εναντίον της υπέρτασης.
Μούρα | Φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες
Όπως και άλλα φρούτα – τρόφιμα, έτσι και τα μούρα είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, που μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα.
Τα μούρα είναι ένας ευρύτερος όρος, τον οποίο χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα μύρτιλα, τις φράουλες, τα κράνμπερι, τα φραμπουάζ, τα μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα.
Το μαύρο μούρο είναι το πιο νόστιμο από τα άλλα είδη, είναι χυμώδες και το χρώμα του είναι σκούρο πορφυρό.
Τα λευκά μούρα χρησιμοποιούνται συχνά στη φυτοθεραπεία.
Τρώγεται σκέτο ως φρούτο, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική καθώς και στην παρασκευή χυμών.
Περιέχουν επίσης επαρκή ποσότητα διαιτητικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών σύνθετων ουσιών όπως η ζεαξανθίνη, η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, η λουτεΐνη και πολλές άλλες πολυφαινολικές ενώσεις.
Τα μούρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ δεν δίνουν θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά.
Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, προστατεύουν από καρδιαγγειακά και πολλές μορφές καρκίνου.
Στα οφέλη των μούρων συγκαταλέγεται τέλος η προστασία της μνήμης.
Οι ανθοκυανίνες των μούρων προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες.
Γι’ αυτό και τα μούρα περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπερτροφών.
Αυγά | Τρόφιμα θρεπτικά συστατικά με υψηλή χοληστερόλη
Τα αυγά έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά με υψηλή χοληστερόλη, ελέγξτε με το γιατρό σας σχετικά με το πόσα αυγά μπορείτε να φάτε την εβδομάδα.
Το αυγό αποτελεί ένα από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία μάλιστα φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεϊνών.
Πρόκειται για μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης, εύκολη στο μαγείρεμα, τη μάσηση και την πέψη κι έτσι μπορεί να φανεί χρήσιμη τόσο στη διατροφή των βρεφών όσων και των ηλικιωμένων.
Στους κρόκους και σε ολόκληρα τα αυγά βρίσκονται αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και χολίνης.
Η χολίνη, (συστατικό της γνωστής λεκιθίνης), εμποδίζει την απορρόφηση του χοληστερόλης στο έντερο.
Το ασπράδι αυγού περιέχει πρωτεΐνες και ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά, και μαγειρεύεται διαφορετικά από τον κρόκο.
Ένα κοινό αυγό κότας παρέχει περίπου 70 kcal ενέργειας τροφίμων και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ο κρόκος περιέχει περισσότερα από τα 2/3 της Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς των 300 mg χοληστερόλης.
Τα αυγά είναι θρεπτικά αλλά η κατανάλωσή τους ίσως έχει επιπτώσεις στην υγεία από ποικίλα αίτια όπως η περιεχόμενη χοληστερόλη και πιθανή μόλυνση από σαλμονέλα ή αλλεργία στις πρωτεΐνες αυγού.
Το αυγό μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τεράστιου αριθμού προβλημάτων υγείας, από τον διαβήτη μέχρι την απώλεια μυϊκού τόνου και την εξασθένηση της μνήμης.
Ξηροί καρποί | Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Οι ξηροί καρποί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κατευνάσουμε την πείνα μεταξύ των γευμάτων.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, και κρατούν την καρδιά υγιή.
Μελέτες δείχνουν τα καρύδια μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης όταν καταναλώνονται με μέτρο.
Οι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, είναι μια κατηγορία από τρόφιμα, που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω – 3 και Ω-6), φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βιταμινών Β, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό), φυτικών ινών, πολυφαινόλες, αργινίνη και τανίνες.
Η κατανάλωσή τους προσφέρει:
- Μείωση της LDL χοληστερόλης και αύξηση της HDL χοληστερόλης σε ποσοστό.
- Μείωση των τριγλυκεριδίων.
- Βελτίωση λειτουργίας και φυσικής κατάστασης των αρτηριών της καρδιάς.
- Προστασία από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
- Βελτίωση λειτουργίας του εντέρου.
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Αντικαρκινική προστασία.
- Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει αποδειχθεί ότι δεν αυξάνει το σωματικό βάρος.
Ψάρι | Πηγή πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά & ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο ικανοποιητικό από το κοτόπουλο ή το μοσχάρι, κατά πάσα πιθανότητα λόγω του τύπου της πρωτεΐνης που περιέχει.
Τα περισσότερα ψάρια είναι χαμηλά σε λιπαρά, και συνήθως έχουν μια υγιή μορφή λίπους, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βρίσκονται στο σολομό, στη ρέγκα και σε άλλα λιπαρά ψάρια, φαίνεται να βοηθούν στην προστασία κατά των καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά που προσλαμβάνουμε από την τροφή και έχουν συσχετισθεί με αντιφλεγμονώδη δράση, προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα, μείωση των τριγλυκεριδίων, των αρρυθμιών, προστασία από κατάθλιψη, νόσο Alzheimer και ενίσχυση της πνευματικής λειτουργίας.
Υπάρχουν ψάρια τα οποία περιέχουν ακόμα και 60% ω-3 λιπαρά οξέα.
Παράλληλα, διαθέτει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, σε σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και D, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τα ψάρια δίνουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους.
Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έτσι είναι μια καλή επιλογή, που μας βοηθάει να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη.
Mπορούμε να τρώμε ψάρια και να μη φοβόμαστε την αύξηση του βάρους.
Το ψάρι (λιπαρό ή άπαχο) θεωρείται ιδιαίτερα «ελαφριά» τροφή, με λίγες θερμίδες (100-150 θερμίδες το πολύ/100 γρ. ψημένου ψαριού).