Η κοιλιακή παχυσαρκία. Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Ποιες γενικές αρχές πρέπει να τηρούνται από τα άτομα που πάσχουν. Η συσσώρευση λίπους στην κεντρική περιοχή του σώματος είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση, που δεν απαντάται μόνο σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς.
Κοιλιακή παχυσαρκία. Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά
Το πάχος στην κοιλιά, η λεγόμενη κεντρική παχυσαρκία, κρύβει μια σειρά κινδύνων για την υγεία, καθώς επιδρά «τοξικά» σε όλα τα όργανα και τα αγγεία.
Ο κοιλιακός τύπος παχυσαρκίας χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες παθογόνος και χαρακτηρίζει το μεταβολικό σύνδρομο.
Συχνά η κατάσταση συνοδεύεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών οι οποίες παραμένουν χωρίς συμπτώματα, κατά τον ιατρικό έλεγχο.
Ωστόσο, διαπιστώνεται δυσλειτουργία ήπατος, αύξηση σακχάρου, αύξηση χοληστερόλης τριγλυκεριδίων, αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, στεφανιαία καρδιακή νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Επίσης για στυτική δυσλειτουργία, διαβήτη, λιπώδες ήπαρ και διάφορες μορφές καρκίνου.
Διαταραχές οι οποίες μπορεί να υφίστανται από κοινού ή μεμονωμένα.
Σπανιότερα νοσήματα όπως η αποφρακτική άπνοια του ύπνου, η νεφραγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το γλυκαγόνωμα, αποτελούν τα αίτια της κεντρικής συσσώρευσης λίπους.
Η διατροφή και η κληρονομικότητα είναι παράγοντες που έχουν σημαντικό ρόλο κατά το μεταβολισμό και την εναπόθεση του λίπους.
Οι βασικοί υπαίτιοι για την κοιλιακή παχυσαρκία είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι πολλές θερμίδες και η διατροφή με κορεσμένα λίπη (κρέατα, αλλαντικά κ.ά.).
Ανεξαρτήτως αιτιολογίας η κεντρική εναπόθεση λίπους (ανδρική κατανομή λίπους) είναι πιο βλαπτική για τον οργανισμό συγκριτικά με την γυναικείου τύπου συσσώρευση λίπους στους γλουτούς.
Γυναίκες και άνδρες με κοιλιακή παχυσαρκία κινδυνεύουν εξίσου, αν και οι άνδρες έχουν συχνότερα πάχος στην κοιλιά από τη νεαρή ηλικία.
Οι γυναίκες αντίθετα, το εμφανίζουν συνήθως λίγο πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.
Κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και άλλων ασθενειών
Ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, στυτικής δυσλειτουργίας, λιπώδους ήπατος και καρκινωμάτων αυξάνει σημαντικά λόγω μεταβολικού συνδρόμου.
Αυτό συμβαίνει όταν η κεντρική συσσώρευση λίπους είναι τέτοια ώστε να υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία τριών ή περισσότερων από τις παρακάτω μεταβολικές διαταραχές:
- Περίμετρος μέσης ≥ 102 εκατοστά σε άνδρες ή ≥ 88 cm σε γυναίκες.
- Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος ≥ 150 mg / dL (ή λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για υπερτριγλυκεριδαιμία).
- Αρτηριακή πίεση αίματος ≥ 130/85 mm Hg (ή λήψη φαρμακευτικής θεραπείας για την υπέρταση).
- Γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας ≥ 100 mg / dL (ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την υπεργλυκαιμία).
- Παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL με HDL-C <40 dl.
Αυξημένη επικινδυνότητα επίσης υπάρχει όταν κατά τον εργαστηριακό έλεγχο υπάρχει διαταραχή της ηπατικής βιοχημείας.
Επίσης υψηλή «κακή χοληστερίνη» LDL, δυσμενής κληρονομικότητα για αγγειακά νοσήματα, ανθυγιεινές συνήθειες (κάπνισμα, καθιστική ζωή, κακή διατροφή).
Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την σωστή ρύθμιση της χοληστερίνης, ρίξτε μια ματιά στο σχετικό μας άρθρο: Χοληστερίνη – χοληστερόλη. Συμβουλές για την σωστή ρύθμιση της.
Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι οι αρτηρίες που αιματώνουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με τα απαραίτητα συστατικά για τη λειτουργία του.
Ο όρος «στεφανιαία νόσος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στένωση αυτών των αρτηριών, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στον αυλό τους.
Εξαιτίας της στενώσεως, ο καρδιακός μυς δεν τροφοδοτείται επαρκώς με αίμα (ιδιαίτερα σε καταστάσεις που αυτός έχει αυξημένες ανάγκες).
Έτσι προκαλείται η «μυοκαρδιακή ισχαιμία».
Αξίζει να δείτε το βίντεο και να διαβάσετε, για τα 4 λεπτά που απαιτούνται από την ανακοπή μέχρι την αρχή της εγκεφαλικής βλάβης, στο σχετικό μας άρθρο, Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση – τεχνητή αναπνοή (ΚΑΡΠΑ).
Οι αρχές που πρέπει να τηρούν όσοι πάσχουν από κοιλιακή παχυσαρκία
Ένα διαιτολόγιο πλούσιο κυρίως σε πρωτεΐνες, με μεγάλο περιορισμό στους υδατάνθρακες, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών από την περιοχή της κοιλιάς!
Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η απώλεια περιττών κιλών, αλλά και η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους απαιτούν έλεγχο των προσλαμβανόμενων θερμίδων και τακτική φυσική δραστηριότητα.
Ο συγκεκριμένος συνδυασμός αποτελεί την συνταγή για γερή καρδιά, τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, διατήρηση της μυϊκής μάζας, αλλά και για ευεξία.
Ας δούμε όμως ποιες αρχές πρέπει να τηρούν όσοι πάσχουν από κοιλιακή παχυσαρκία:
Σημαντικό είναι να ασκούνται. Μισή ώρα άσκηση – επιπλέον γρήγορο περπάτημα την ημέρα μερικές φορές είναι αρκετό για να αποκαταστήσει τον μεταβολισμό.
Πρέπει να διατηρούν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (BMI). Το BMI καθορίζεται για κάθε άτομο περαιτέρω, βάσει των ευρημάτων της ιατρικής εξετάσεως.
Πρέπει να μην κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Το αλκοόλ έχει ποικίλες επιδράσεις στο μεταβολισμό και ιδιαίτερα στην αντίσταση της ινσουλίνης – διάθεση του λίπους.
Πρέπει να κάνουν διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα, trans λιπαρά τυποποιημένα τρόφιμα κόκκινο κρέας τυποποιημένη φρουκτόζη και ζάχαρη.
Τα διατροφικά προγράμματα εξατομικεύονται με βάση την κατάσταση υγείας του ατόμου.
Σήμερα χορηγούμε ειδικά φάρμακα πρόληψης των επιπλοκών σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.
Η εναλλακτική ιατρική έχει επίσης θέση στις περιπτώσεις κοιλιακής παχυσαρκίας.