Μείωση λογαριασμού ρεύματος ΔΕΗ με Net Metering (Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό). Τι είναι, θεσμικό πλαίσιο, οδηγός επένδυσης, ερωτήσεις – απαντήσεις.
Τι είναι το Net Metering (Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό);
Το Net Metering ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1980 και εφαρμόζεται πια με επιτυχία σε πολλές χώρες. Η εφαρμογή του στη χώρα μας ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου 2015. Στην πράξη, είναι μια συμφωνία που σας επιτρέπει να συμψηφίζετε την ενέργεια που παράγετε, με την ενέργεια που καταναλώνετε σε ετήσια βάση.
Το Net Metering λοιπόν είναι μια νέα πολιτική αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι καταναλωτές θα μπορούν με μια μικρή μονάδα φωτοβολταϊκών να συμψηφίζουν την παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά με την ενέργεια που θα καταναλώνουν.
Δηλαδή, ο καταναλωτής πιστώνεται την περισσευούμενη ενέργεια που παράγει, χρησιμοποιώντας ως «αποθήκη» το δίκτυο της ΔΕΗ και χρεώνεται την ενέργεια που κατανάλωσε, μόνο αφού αφαιρεθεί η παραγόμενη ενέργεια που είχε από το Φ/Β σύστημα.Τι είναι στην πραγματικότητα το Net Metering
Το πρόγραμμα Net Metering (ενεργειακός συμψηφισμός) επιτρέπει στον καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχείρηση), μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών να παράγει μόνος του φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Στην πραγματικότητα, τo Net Metering δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να καλύψει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο καταναλωτής παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από αυτή που κατανάλωσε, τότε το πλεόνασμα παρέχεται δωρεάν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αντίθετα, αν παρήγαγε λιγότερη ενέργεια από αυτή που κατανάλωσε, πληρώνει μόνο για τη διαφορά.
Ουσιαστικά, η συμφωνία αυτή επιτρέπει στον καταναλωτή να παράγει μόνος του την ενέργεια που χρειάζεται, «αποθηκεύοντας» το πλεόνασμα στο ηλεκτρικό δίκτυο δωρεάν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να την πάρει πίσω δωρεάν, διαφορετικά χάνεται προς όφελος του ηλεκτρικού δικτύου.
Η δυνατότητα αυτή καθιστά εξαιρετικά οικονομική τη χρήση φωτοβολταϊκών χωρίς να χρειάζονται να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για την αγορά μπαταριών.
Για παράδειγμα, τις πρωινές ώρες, ένα σύστημα φωτοβολταϊκών μπορεί να καλύψει την κατανάλωση μας και επιπλέον να παράγει μια περίσσεια που διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Τις βραδινές ώρες μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν την κατανάλωση μας ζητώντας από το ηλεκτρικό δίκτυο να μας επιστρέψει την περίσσεια που διοχετεύσαμε το πρωί.
Αντίστοιχα, το ίδιο σύστημα φωτοβολταϊκών, τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να παράγει πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε.
Η περίσσεια αυτή «αποθηκεύεται» στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν τις ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια τους χειμερινούς μήνες που τα φωτοβολταϊκά έχουν χαμηλότερη παραγωγή. Στην ουσία λοιπόν είναι μια συμφωνία με το ηλεκτρικό δίκτυο που επιτρέπει το συμψηφισμό σε ετήσια βάση.
Πως γίνεται πρακτικά;
Το σύστημα συνδέεται εσωτερικά με την κατοικία ή την επιχείρηση σας με ένα ξεχωριστό μετρητή που καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Μπορεί να περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά ή/και μικρές ανεμογεννήτριες.
Στην παρούσα φάση και μέχρι να εκδοθούν οι όροι εγκατάστασης για τις μικρές ανεμογεννήτριες προβλέπεται μόνο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Η παραγωγή συμψηφίζεται με την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του έτους. Αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, η περίσσεια παρέχεται δωρεάν στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Αν η παραγωγή είναι μικρότερη από την κατανάλωση, πληρώνετε μόνο τη διαφορά.
Η διαδικασία αυτή λέγεται Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό ή αλλιώς Αυτοπαραγωγή με net metering, είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Αμερική και αρχίζει να εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και βέβαια και στην Ευρώπη.
Ποιός έχει δικαίωμα εγκατάστασης;
Όλοι έχουν. Ακόμα και οι μισθωτοί. Αρκεί να έχουν την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης (π.χ. με μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση) και να έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη. Αν είσαι μισθωτής (δηλαδή δεν είσαι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου αλλά το μισθώνεις).
Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που χρειάζεται είναι η έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη.Για την κατάθεση της αίτησης απαιτούνται συνοπτικά τίτλοι ιδιοκτησίας του ακινήτου (ή μισθωτήριο) και έγγραφη βεβαίωση από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες (αν υπάρχουν) ότι επιτρέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού από τον ενδιαφερόμενο (αν είναι πολυκατοικία).
Σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο
Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων συστημάτων. Δικαίωμα ένταξης έχουν οι κύριοι οριζόντιων ιδιοκτησιών ή οι έχοντες τη νόμιμη χρήση αυτών μετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου ή μέρους αυτού από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες.
Προϋπόθεση αποτελεί η συμφωνία των συνιδιοκτητών που αποδεικνύεται με πρακτικό απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με άλλη έγγραφη συμφωνία των συνιδιοκτητών του κτιρίου, σύμφωνα με τα οικεία καταστατικά ή άλλα δεσμευτικά συμφωνητικά, βάσει των διατάξεων του Αστικού Κώδικα.
Σε περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιων συμφωνητικών, απαιτείται η συναίνεση του συνόλου των συνιδιοκτητών. Επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, μετά από έγγραφη συμφωνία του κυρίου του χώρου αυτού, σε κύριο ή τον έχοντα νόμιμη χρήση οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου όπου βρίσκεται ο χώρος.
Ποια είναι τα όρια κατανάλωσης;
Όλα εξαρτώνται από το σύστημα φωτοβολταικών που θα εγκαταστήσετε ή έχετε ήδη. Στην Ηπειρωτική χώρα, τα Διασυνδεδεμένα Νησιά και την Κρήτη ισχύει το όριο των 20 kW, ενώ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά το όριο είναι 10 kW.
Υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης και μεγαλύτερων συστημάτων net metering με την προϋπόθεση ότι η ισχύς του συστήματος δεν ξεπερνά το 50% της συμφωνημένης ισχύος της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχουν ανώτατα όρια.
Στην Ηπειρωτική Χώρα και στα Διασυνδεδεμένα Νησιά το όριο είναι 500 kW, στην Κρήτη 50 kW και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά 20 kW, ανεξάρτητα αν η παροχή κατανάλωσης συνδέεται στη χαμηλή ή τη μέση τάση. Για τα φωτοβολταϊκά, τα όρια αυτά αντιστοιχούν περίπου σε 750.000, 75.000 και 30.000 kWh ετησίως.
Προφανώς επιτρέπεται η εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής με net metering ακόμα και αν το μεγαλύτερο σύστημα που μπορεί να εγκατασταθεί (λόγω ορίου ή λόγω χώρου) δεν καλύπτει πλήρως την ετήσια κατανάλωση σας. Απλά θα καλύπτετε ένα μέρος από τη συνολική κατανάλωση.
Κατανάλωση Κατοικίας
Η κατανάλωση μιας μέσης κατοικίας κυμαίνεται από 4.000 έως 6.000 KWh σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι για την πλήρη κάλυψη της κατοικίας με αυτοπαραγωγή απαιτείται Φ/Β σύστημα ισχύος από 3 KW έως 4.50 KW με αντίστοιχη απαιτουμένη επιφάνεια για την τοποθέτηση των Φ/Β πλαισίων από 22 m2 έως 32 m2.
Μπορώ να μηδενίσω το λογαριασμό ρεύματος;
Ο λογαριασμός έχει πολλές και διαφορετικές χρεώσεις. Μπορείτε να μηδενίσετε της ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ που είναι και οι μεγαλύτερες.
Οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, χρεώσεις δικτύου, κοκ.) δεν μπορούν να μηδενισθούν αλλά μπορούν να μειωθούν σημαντικά, ανάλογα με το σύστημα που θα βάλετε και τις ώρες που καταναλώνετε την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Mε συμφέρει περισσότερο η αυτοπαραγωγή με net metering;
Τι με συμφέρει περισσότερο η πώληση με Feed in Tariff (π.χ. Ειδικό Πρόγραμμα των Στεγών) ή η αυτοπαραγωγή με net metering;
Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δυο. Τα Feed-In-Tariffs έχουν επενδυτικό χαρακτήρα, ενώ η αυτοπαραγωγή έχει χαρακτήρα εξοικονόμησης.
Στην πρώτη περίπτωση το οικονομικό όφελος μειώνεται ή παραμένει σταθερό κάθε χρόνο, στην δεύτερη περίπτωση το οικονομικό όφελος αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.