Οι αγροτικές εργασίες τον μήνα Μάιο. Τι σπέρνουμε, τι μεταφυτεύουμε και τι «κόβουμε» σε φρούτα και λαχανικά τον Μάη. Οι δεντροκομικές εργασίες του μήνα, όπως το σκάλισμα, το ψέκασμα για τις ασθένειες και το πότισμα των καλλιεργειών. Γενικές συμβουλές καλλιέργειας – φροντίδας για φυτά, βότανα και δέντρα.
Οι αγροτικές εργασίες τον Μάιο, τι φυτεύουμε, σπέρνουμε το Μάη
Ο Μάιος ή Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του έτους ανήκει στην εποχή της Άνοιξής κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες.
Ο Μάιος, είναι πράγματι «μήνας χαράς και λατρείας της βλάστησης, με δοξασίες και έθιμα διαχρονικού χαρακτήρα».
Χαρακτηριστικό είναι το παραδοσιακό έθιμο με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι το οποίο στολίζει την πόρτα του σπιτιού μέχρι τις 24 Ιουνίου οπότε καίγεται στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη.
Λαϊκές παροιμίες, όπως, «Μάη μου, Μάη δροσερέ κι Απρίλη λουλουδάτε» και «ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Απρίλης τα λουλούδια»
Οι λαϊκές προλήψεις θεωρούν τον Μάιο «μαγεμένο» γι’ αυτό αποφεύγονται οι γάμοι και οι σοβαρές εργασίες στη διάρκειά του, εξ ου και η παροιμία «Στον καταραμένο τόπο, τον Μάη μήνα βρέχει».
Όλοι οι λαοί, πάντως, την Πρωτομαγιά γιόρταζαν την ανθοφορία της Φύσης και την απαρχή των «καλών καιρών».
Οι Έλληνες τον λέμε «Λούλουδο», «Φουσκοδέντρη» ή «Κερασάρη».
Ο Μάιος είναι ένας ζεστός μήνας, το καλοκαίρι πλησιάζει και η θερμοκρασία είναι σχετικά υψηλή.
Τα λουλούδια – άνθη και τα φυτά χαρακτηρίζονται από έντονη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία και έχουν ανάγκες από συχνό πότισμα, σωστή λίπανση και έγκαιρη προστασία των φυτών.
Οι αγρότες φοβούνται αυτήν την εποχή το χαλάζι, τη βροχή, τα ζωύφια που μπορεί να καταστρέψουν την παραγωγή τους.
Η Ελληνική παροιμία αναφέρει «Ήρθεν ο Μας (Μάης); Των γυναικών ταμνάς» (δηλαδή από τις πολλές δουλειές). Ο Μάιος είναι μήνας «πλούσιος» και «απαιτητικός» στις αγροτικές εργασίες – καλλιέργειες.
Αγροτικές εργασίες τον Μάιο. Σπορά, φύτευση και καλλιέργεια
Ο Μάιος είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση των περισσότερων κηπευτικών.
Αυτή την περίοδο που η θερμοκρασία μέρας και νύχτας έχει ανέβει σημαντικά, τα φυτά παρουσιάζουν γρήγορη ανάπτυξη.
Μπορούμε λοιπόν να φυτέψουμε απευθείας βολβούς και σπόρους λαχανικών στο έδαφος, να φυτέψουμε φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο ή να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από φυτώρια.
Στα σπορεία και φυτώρια λόγο της βλάστησης, εκτελούνται ομοίως βλαστολογήματα και κορφολογήματα για να ευνοείται η ανάπτυξη των επιζητούμενων βλαστών.
Αγροτικές εργασίες τον Μάιο. Τον μήνα αυτό έχουμε τη σπορά, φύτευση – μεταφύτευση και καλλιέργεια για:
- Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, μπάμιες, ηλιόσπορους, καρπούζια, πεπόνια, ρόκα και πατάτες
- Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πεπόνια, καρπούζια
- Φυτεύουμε λουλούδια όπως: βασιλικούς, καλέντουλες, κατιφέδες για τη φυτοπροστασία των λαχανικών μας
Είναι σημαντικό να κάνουμε την μεταφύτευση των λαχανικών στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και ανάπτυξης ασθενειών.
Παράλληλα, μαζεύουμε τους ξεραμένους σπόρους από τα χειμωνιάτικα λαχανικά μας όπως τα μαρούλια, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια τις μάπες, τον αρακά, τα κουκιά μας και τα αποθηκεύουμε.
Συγκομιδή τον μήνα Μάιο – Τι λαχανικά εποχής «κόβουμε» το Μάη
Σήμερα χάρη στα θερμοκήπια, αλλά και στις ποικιλίες που καλλιεργούνται, έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε σχεδόν κάθε φρούτο και λαχανικό όλο το χρόνο.
Είναι όμως γνωστό, ότι κάθε φρούτο και λαχανικό χρειάζεται συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και το δικό του χρόνο ωρίμανσης, έχει δηλαδή τη δική του εποχή.
Μέσα στο Μάιο συγκομίζουμε φρέσκα λαχανικά εποχής όπως:
Mαρούλια, φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανός, σπανάκι, σέσκουλα, άνηθο και ρόκα που είχαμε φυτέψει στις αρχές της άνοιξης.
Ακόμα, αυτή την εποχή θα «κόψουμε» ολόφρεσκα παντζάρια, καρότα και πατάτες που φυτέψαμε στα τέλη του χειμώνα .
Επίσης είναι και η εποχή για τα πρώτα κολοκύθια και αγγούρια από τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο μας και τις πρώιμες φυτεύσεις που κάναμε.
Ο Μάιος είναι και ο μήνας που ξεκινάμε να κόβουμε τα πρώτα «καλοκαιρινά φρούτα».
Φράουλες που δίνουν τους λαχταριστούς κόκκινους ζουμερούς καρπούς, μούσμουλα που ωριμάζουν αυτή την εποχή, τα πρώιμα βερίκοκα, κεράσια, τα θρεπτικά αβοκάντο, όψιμα μανταρίνια και πρώιμα πορτοκάλια ποικιλίας ( τύπου Βαλέντσια).
Δενδροκομικές εργασίες στους οπωρόκηπους το μήνα Μάιο
Οι δενδροκομικές εργασίες τον Μάιο είναι ενδιαφέρουσες και έντονες.
Στους οπωρόκηπους εκτελούνται ελαφρά φρεζαρίσματα ή σκαλίσματα και ξεκινούν τα ποτίσματα των δέντρων, ανάλογος των ειδών και ποικιλιών.
Οι παραπάνω δεν πρέπει να εφαρμόζονται στην περίοδο ανθοφορίας των οπωροφόρων, γιατί αυτά βρίσκονται στην πιο κρίσιμη στιγμή και από αυτή τη διαταραχή είναι δυνατόν να αποβάλουν τα άνθη τους.
Επίσης εφαρμόζονται τα απαραίτητα βλαστολογήματα και κορυφολογήματα, προς υποβοήθηση της ισορροπίας των κλαδιών της κόμης, ως και της δημιουργίας των καρπογόνων οργάνων.
Παράλληλα γίνεται το αραίωμα των καρπών των φρούτων, για την απόκτηση ογκωδέστερων και ανωτέρας ποιότητας προϊόντων.
Στις δε μηλιές, αχλαδιές, κυδωνιές, μόλις οι καρποί φτάσουν στο μέγεθος μικρών καρυδιών, στις δε ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές κλπ. όταν οι πυρήνες αυτών αρχίζουν να σκληρύνονται.
Επίσης δεν πρέπει να παραμελούνται και τα αναγκαία βοτανίσματα, σκαλίσματα και ποτίσματα, διότι κατά τον μήνα αυτό τα νέα δενδρύλλια αποκτούν την πλέον ζωηρή βλάστηση.
Συνεχίζονται εντόνως οι καταπολεμήσεις των εκάστοτε εμφανιζόμενων ασθενειών και προσβολών του ωιδίου, του φουσικλαδίου κ.α με την εφαρμογή των κατάλληλων μέσων.
Γίνονται οι ψεκασμοί στις μηλιές και τις αχλαδιές προς πρόληψη της καρπόκαψας και του φουσικλαδίου.
Επίσης κρεμιούνται παγίδες κατά της μύγας της μεσογείου.
Κατά τον Μάιο μήνα ωριμάζουν και συγκομίζονται διάφοροι πρώιμοι καρποί ειδών και ποικιλιών. Από αχλάδια οι ποικιλίες μαγιάτικα και ζαχαράτα.
Από τα μήλα η ποικιλία αφρόμηλα και από τα κεράσια η ποικιλία μαύρα πρώιμα.
Εργασίες – φροντίδες σε φυτά, βότανα & δέντρα το Μάη
Τι βότανα μπορούμε να μαζέψουμε – αποξεράνουμε τον Μάιο και τι παράλληλες εργασίες μπορούμε να κάνουμε σε φυτά και δέντρα.
Τι βότανα μπορούμε να μαζέψουμε – αποξεράνουμε τον Μάιο;
Είναι η εποχή και ιδιαίτερα ο Μάιος, που μπορούμε να μαζέψουμε χαμομήλι, μποράνγκο, λεβάντα, φασκόμηλο καθώς και άλλα βότανα και να τα αποξεράνουμε.
Γενικές εργασίες και φροντίδες στα φυτά & τα δέντρα το Μάη.
Τον Μάη οι γενικές εργασίες και φροντίδες στα φυτά και στα δέντρα περιγράφονται παρακάτω:
- Υποστυλώνουμε τις ντοματιές και τα αγγουράκια μας.
- Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάνουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη.
- Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειες μας. Κορφολογούμε το αμπέλι μας.
- Κλαδεύουμε τα δέντρα μας από τα νέα βλαστάρια.
- Τοποθετούμε παγίδες με κατάλληλο ελκυστικό στο περιβόλι και στα δέντρα μας για προστασία από βλαβερά έντομα.
- Για σπόρο: Μαζεύουμε τους ξεραμένους σπόρους από τα χειμωνιάτικα λαχανικά μας όπως τα μαρούλια, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια τις μάπες, τον αρακά, τα κουκιά μας και τα αποθηκεύουμε.