Μέλισσες. Δείτε πως να πιάσετε ένα αφεσμό (σμηνουργία) μελισσών βήμα προς βήμα. Ο αφεσμός είναι η μέθοδος των μελισσών για την αναπαραγωγή της αποικίας τους.
Μέλισσες. Πως να πιάσετε ένα αφεσμό σμηνουργία μελισσών
Η παλιά βασίλισσα και περίπου το ήμισυ των εργατριών αφήνουν την πρώην φωλιά τους και να αναζητήσουν ένα νέο σπίτι, συνήθως την άνοιξη, αλλά μερικές φορές και σε άλλες περιόδους του έτους, όταν το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες.
Για να ξεκινήσει η διαδικασία, ορισμένες εργάτριες, που ονομάζονται «πρόσκοποι», αρχίζουν να προσεγγίζουν τη γύρω περιοχή για μια πιθανή νέα περιοχή ωοτοκίας ακόμη και πριν το σμήνος φεύγει από την αρχική αποικία του.
Σμηνουργία – Αφεσμός μελισσών. Μελισσοκομία
Ένας αφεσμός αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό μελισσών που πετούν μέσα σε ένα σύννεφο που φαίνεται να παρασύρεται μέσω του αέρα.
Οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις μέλισσες γενικά είναι φοβισμένοι από μια τέτοια μάζα, η οποία μπορεί να περιέχει από 5.000 έως 20.000 μέλισσες.
Η βασίλισσα είναι στην ομάδα, αλλά δεν μπορεί να την οδηγεί. Συνήθως μέσα σε 100 έως 200 μέτρα από την αρχική κυψέλη, οι μέλισσες αποβιβάζονται σε ένα αντικείμενο και σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα, το οποίο φαίνεται σαν να κοχλάζει.
Μερικές φορές οι μέλισσες πετούν από το σύμπλεγμα για τη συλλογή νερού και τροφής. Οι περισσότερες εργάτριες που εγκαταλείπουν το σύμπλεγμα είναι οι πρόσκοποι που αναζητούν πιθανούς νέους χώρους για το σμήνος.
Όταν επιστρέφουν από μια καλή περιοχή(ένα χωράφι με δέντρα, κάποια βραχώδη περιοχή), χορεύουν πάνω στο σύμπλεγμα και μεταδίδουν τη νέα τοποθεσία που βρήκαν.
Μέλισσα (Βασίλισσα, κηφήνες και εργάτριες)
Οι μέλισσες ανήκουν στην κατηγορία των εντόμων που παρουσιάζουν σαφή ιεράρχηση και ζουν σε μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες.
Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μια «βασίλισσα», που έχει σαν μοναδική αποστολή να εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό της οικογένειας.
Η οικογένεια έχει ακόμη μερικούς αρσενικούς, τους «κηφήνες», που προορίζονται να γονιμοποιήσουν μόνο μια φορά τη βασίλισσα και στη συνέχεια να πεθάνουν.
Τέλος κάθε οικογένεια αποτελείται από μερικές χιλιάδες θηλυκές μέλισσες, που είναι στείρες και λέγονται «εργάτριες».
Οι εργάτριες, που αποτελούν και το βασικό πληθυσμό, έχουν πολλές και σύνθετες αποστολές, αρχίζοντας από τη δημιουργία αποθεμάτων τροφών (γύρης και μέλι), μέχρι τη φύλαξη της κυψέλης και την περιποίηση των μικρών.
Η βασίλισσα, ο κηφήνας και η εργάτρια ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά μεταξύ τους. Η εργάτρια είναι πιο μικρή και από τον κηφήνα και από τη βασίλισσα, και πιο αδύνατη.
Η βασίλισσα έχει μεγαλύτερο μήκος, ενώ ο κηφήνας είναι κοντός, χοντρός και πιο σκούρος. Ο κηφήνας δεν έχει κεντρί, σε αντίθεση με τις εργάτριες και τη βασίλισσα που έχουν.
Οι βασίλισσες το χρησιμοποιούν μόνο ενάντια σε άλλες βασίλισσες και αυτό δεν αποκολλάται από το σώμα τους όπως συμβαίνει με τις εργάτριες.
Οι εργάτριες και οι βασίλισσες προέρχονται από γονιμοποιημένα αυγά. Αντίθετα, οι κηφήνες προέρχονται από αυγά μη γονιμοποιημένα. Έτσι, από το ίδιο αβγό είναι δυνατό να δημιουργηθεί βασίλισσα ή εργάτρια. Η διαφοροποίηση είναι αποτέλεσμα μιας ειδικής διατροφής που λαμβάνουν οι βασίλισσες από τη στιγμή που θα βγουν από το αβγό μέχρι που να μεταμορφωθούν σε τέλειο έντομο.
Βασιλικός πολτός. Το αδενικό έκκριμα των εργατριών μελισσών
Τρέφονται αποκλειστικά και μόνο από έναν πολτό, το λεγόμενο βασιλικό πολτό. Ο βασιλικός πολτός είναι στην πραγματικότητα αδενικό έκκριμα των εργατριών του οποίου η ακριβής σύνθεση, μέχρι σήμερα, δεν έχει προσδιοριστεί.
Με το έκκριμα αυτό τρέφονται και εργάτριες, αλλά μόνο για ένα διάστημα που δεν ξεπερνά τις 48 ώρες. Στη συνέχεια τρέφονται με μείγμα μελιού, γύρης κλπ.
Το μείγμα αυτό περιέχει κάποια ουσία που τελικά προκαλεί εκφυλισμό των γεννητικών οργάνων των εργατριών, τα οποία ατροφούν και δεν αναπτύσσονται γίνονται ατελή θηλυκά έντομα δηλαδή εργάτριες μέλισσες.
Οι κηφήνες τρέφονται και αυτοί με μείγμα βασικά μελιού και γύρης.