Αρχική » How to & DIY » Μαγειρική, μπάρμπεκιου BBQ, ψησταριά » Ψημένο ψωμί & πίτες στα κάρβουνα, τη ψησταριά και το φούρνο (grill)
Ψημένο ψωμί και πίτες στα κάρβουνα, τη ψησταριά - BBQ και το φούρνο (grill) | Howto DIY

Ψημένο ψωμί & πίτες στα κάρβουνα, τη ψησταριά και το φούρνο (grill)

Το ψημένο ψωμί είναι πολύ εύκολο, πολύ γρήγορο και πολύ γευστικό. Πως να ψήσετε ψωμί στη ψησταριά, στα κάρβουνα, στον ηλεκτρικό φούρνο, στη γκριλιέρα.

Ψήσιμο στη σχάρα. Πως να ψήσετε ψωμί & πίτες (συνταγές, βίντεο)

Μάθετε πως να το κάνετε μόνοι σας μέσα από τα άρθρα και τα βίντεο που σας προτείνουμε.

Πίτες για τύλιγμα. Συνταγή και υλικά

  • Βάζουμε 2 κούπες αλεύρι σε ένα μπόλ. Κάνουμε μία τρύπα κ βάζουμε την μαγιά σκεπάζοντας την. Έχουμε διαλύσει στο χλιαρό νερό την ζάχαρη, το αλάτι το κύμινο και το λάδι.
  • Τα ενώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε απαλά (συμπληρώνουμε αλεύρι αν χρειαστεί) μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει πολύ στα χέρια.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 μπαλάκια και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 30′-45′.
  • Μόλις φουσκώσουν τις ανοίγουμε με τα χέρια και με ένα πιρούνι.
  • Τις περνάμε από ένα τηγάνι με λίγο λάδι ίσα ίσα να πάρουν ελάχιστο χρώμα. (Σε αυτή τη φάση μπορούμε να τις καταψύξουμε κιόλας ή αλλιώς τις σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα μέχρι να έρθει η ώρα να τις ψήσουμε).

Όταν θέλουμε τις ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο τηγάνι ή στην γκριλιέρα. Μόλις βγουν μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με ρίγανη και γλυκιά πάπρικα.

Σκορδόψωμο στη σχάρα – κάρβουνα (ψωμί με σκόρδο)

Υλικά

  • 5 φέτες ψωμί
  • 5 με 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο ή αν δεν έχετε αρωματισμένο λάδι τότε λιώστε 4 με 5 σκελίδες σκόρδο και τοποθετήστε πάνω από το ελαιόλαδο.
  • Λίγο ρίγανη

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις φέτες το ψωμί στη σχάρα και όπως είναι ζεστές τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη σε κάθε φέτα ψωμιού και σερβίρουμε αμέσως.

Ψημένο ψωμί στα κάρβουνα και τη σχάρα

Όποιος δοκιμάσει ψημένο ψωμί, ειδικά αν είναι στα κάρβουνα, με λάδι, αλάτι και ρίγανη, δεν υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσει ποτέ. Τέλειο συνοδευτικό για τα ψητά ή τις σούπες μας.

Χωρίς να απαγορεύεται να το φάμε σκέτο, το ψημένο ψωμί συνδυάζεται με καλή φέτα και ντομάτα κομμένη στα τέσσερα με χοντρό αλάτι.

Υλικά

  • ½ κιλό ψωμί (της αρεσκείας σας)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι χοντρό
  • ρίγανη

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το ψωμί σε φέτες, τους ρίχνουμε λίγο λάδι, αλάτι και τη ρίγανη.
  • Τοποθετούμε τις φέτες στη σχάρα και τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
  • Τρώγονται ζεστές.

Αν θέλουμε το ψήνουμε σκέτο και ρίχνουμε μετά το λάδι, το αλάτι και τη ρίγανη.

Ψημένο ψωμί. Πως να ψήσετε ψωμί και πίτες (βίντεο)

Ψωμί στα κάρβουνα – charcoal bread

Πως να φτιάξετε ψητό ψωμί – Grilled Bread

A delicious bread that you can grill on the outside grill or on a grill pan on your stovetop. Only a few ingredients are needed for this recipe and it is great with a meal or to just have as an appetizer.

Ψωμί ψητό με σως δενδρολίβανο, συνταγή, εκτέλεση

Garlic rubbed grilled bread with rosemary dipping sauce. Perfect summer appetizer or side dish.

Το ψωμί (αρχαία άρτος) ως βασικό είδος τροφίμου

Το ψωμί (αρχ. άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών.

Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής (όπου έχει σχήμα πίτας) και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι.

Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια. Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.

Παρασκευή του Ψωμιού

Το ψωμί παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι και νερό. Επιπλέον, το αλάτι και οι διογκωτικοί παράγοντες, όπως είναι η μαγιά και η μαγειρική σόδα είναι συνήθη συστατικά, αν και μπορεί να περιέχει και άλλα, όπως μαύρο γάλα, αυγά, μπαχαρικά, φρούτα (π.χ. μήλα), ζάχαρη άχνη, ελιά, λαχανικά (π.χ. μαρούλι), ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια) ή σπόρους (π.χ. σπόροι παπαρούνας).

Συνήθως, το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι σίτου και νερό αναμειγμένο με μαγιά. Ο παραγόμενος πολτός λέγεται ζύμη ή προζύμι. Η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και τελικά ψήνεται στο φούρνο.

Κατά την ζύμωση, μύκητες της μαγιάς προκαλούν διάσπαση του αμύλου σε μικρότερα μόρια, με αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και το ψωμί φουσκώνει. Αυτό απαιτεί 1 έως 5 ώρες.

Ο ιδεώδης χρόνος για να γίνει άριστο ένα «ζυμωτό χωριάτικο ψωμί» είναι 4 ώρες. Αν αφεθεί λιγότερο είναι άνοστο και δύσπεπτο, ενώ αν αφεθεί περισσότερο φουσκώνει πολύ και ξινίζει. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, το μαλακό σιτάρι είναι το πιο κοινό είδος δημητριακού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Είδη ψωμιού

Πέραν του αλεύρου από μαλακό σιτάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλεύρι από άλλα είδη σιταριού (π.χ. σκληρό, δίκοκκο, όλυρα), καθώς και από σίκαλη, κριθάρι, αραβόσιτο (καλαμπόκι) και βρώμη, τα οποία συνήθως, αλλά όχι πάντα, αναμιγνύονται με αλεύρι σίτου. Έτσι, υπάρχει πλέον σήμερα μεγάλη ποικιλία από είδη ψωμιού, μερικά από τα οποία παρατίθενται παρακάτω:

Λευκό ψωμί. Γίνεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών (ενδοσπέρμιο).

Μαύρο ψωμί. Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από το ενδοσπέρμιο και από 10% πίτουρο. Μπορεί επίσης να αναφέρεται στο άσπρο ψωμί με προσθήκη χρωστικών (συχνά χρωστική καραμέλα) για να γίνει καφέ.

Ψωμί ολικής αλέσεως. Περιέχει το σύνολο του κόκκου του σιταριού (ενδοσπέρμιο, πίτουρο, φύτρο).

Πολύσπορο ψωμί. Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Από το όνομά του, καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, σπόρους κεχριού, παπαρούνας, ηλιόσπορου.

Χωριάτικο ψωμί. Παρασκευάζεται από αλεύρι, το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από σκληρό σιτάρι και έχει χρυσοκίτρινο χρώμα.

Καλαμποκόψωμο. Παρασκευάζεται από αλεύρι καλαμποκιού, το οποίο παράγεται από την άλεση του αραβόσιτου, έχει έντονο κίτρινο χρώμα, απαλή υφή και νόστιμη γεύση.

Ψωμί σίκαλης. Γίνεται από αλεύρι σίκαλης, το οποίο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλούς κοινούς τύπους ψωμιού και συχνά είναι πιο σκούρο στο χρώμα.

Μπορεί να έχει ανοιχτό ή σκούρο χρώμα, ανάλογα με τον τύπο του άλευρου που χρησιμοποιείται και την προσθήκη χρωστικών, και συνήθως είναι πυκνότερο από το ψωμί που γίνεται από αλεύρι σίτου, ενώ έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ψωμί.

Πως να ψήσετε #ψωμί στη #ψησταριά, στα #κάρβουνα, στον ηλεκτρικό φούρνο, στη γκριλιέρα #bbq